Paprastai policija tiesiog sustabdo vairuotojas, apklausia jas ir paleidžia, kai jos pasirašo pasižadėjimą daugiau nebevairuoti. Tačiau nuo birželio, kai prasidėjo kampanija už šio draudimo panaikinimą, ėmė važinėti dešimtys moterų.

Antradienio nuosprendis aktyvistus nuliūdino tuo labiau, kad buvo paskelbtas vos dvi dienos po to, kai karalius Abdullah pažadėjo ginti moterų teises ir paskelbė dekretą, kad moterims bus leista dalyvauti 2015 metų municipalitetų rinkimuose. Karalius taip pat pažadėjo paskirti moterų į konsultacinę Šuros tarybą, kurioje šiuo metu dirba vien vyrai.

Šie nevienareikšmiai signalai rodo, su kokiais iššūkiais susiduria reformatoriumi vadinamas Abdullah, kuris bando švelniai prastumti permainas nesupykdant įtakingų dvasininkų ir konservatyviosios visuomenės dalies.

Abdullah sakė, kad jį remia dvasininkų Šuros taryba. Tačiau aktyvistai antradienio nuosprendį vairuotojai vertina kaip religinio isteblišmento, kuris kontroliuoja teismus ir prižiūri religijos politiką, griežtosios linijos šalininkų kerštą.

"Mūsų karalius to nenusipelno", - sakė Sohila Zein el Abydeen, vyriausybinės NAcionalinės draugijos už žmogaus teises narė. Telefonu duodama interviu ji apsiašarojo ir pasakė: "Tas nuosprendis mane šokiruoja, bet tokios reakcijos tikėjomės".

Minima vairuotoja, ketvirtą dešimtį metų einanti Shaima Jastaina, buvo pripažinta kalta dėl vairavimo be leidimo, sakė aktyvistė Samar Badawi. Paskirta bausmė paprastai įvykdoma per mėnesį. Su Sh.Jastaina susisiekti nepavyko, bet S.Badawi, kuri palaiko ryšius su Sh.Jastainos šeima, sakė, kad vairuotoja nuosprendį apskundė.

Saudo Arabija yra vienintelė valstybė pasaulyje, kurioje moterims - ir Saudo Arabijos pilietėms, ir užsienietėms - draudžiama vairuoti. Dėl šio draudimo šeimos yra priverstos samdytis vairuotojus, kurie gyventų pas jas, o tos šeimos, kurios negali sau leisti vairuotojo su 300-400 dolerių mėnesio alga, turi kliautis tik giminaičiais vyrais, kad jie vežiotų į darbą, mokyklą, parduotuves ar pas gydytojus.