Tai netikėtai paaiškėjo tuo metu, kai Artimuosiuose Rytuose sustiprėjo įtampa, o JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos karo laivai yra pasirengę raketų smūgiams Sirijoje. Iranas pagrasino atsakyti tuo pačiu.

Strateginis nervingumas pakėlė „Brent“ žaliavinės naftos kainą iki penkių mėnesių aukštumų – 112 dolerių (289 litai) už barelį. „Esame per vieną incidentą nuo rimto naftos kainos šoktelėjimo. Rinka yra daug glaudžiau susijusi nei žmonės mano“, - įsitikinęs „Petroleum Review“ redaktorius Chrisas Skrebowski.

Nutekėję už uždarų durų vykusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Saudo Arabijos princo Bandaro bin Sultano susitikimo įrašai netikėtai nušvietė realiąją abiejų pusių politiką.

Saudo Arabijos žvalgybai vadovaujantis princas Bandaras bin Sultanas tariamai pateikė Kremliui keletą raginimų ir grasinimų, kuriais siekiama ištrūkti iš aklavietės Sirijos klausimu.

„Panagrinėkime, kaip suformuoti vieningą Rusijos ir Saudo Arabijos strategiją naftos klausimu. Tikslas – susitarti dėl naftos kainų ir produkcijos kiekių, kurie išlaiko stabilias kainas pasaulinėse naftos rinkose“, - sakė jis keturias valandas trukusio susitikimo su V. Putinu metu. Abu jie susitiko Rusijos prezidento viloje netoli Maskvos. Judviejų susitikimas įvyko maždaug prieš tris savaites.

„Mes suprantame didelį Rusijos susidomėjimą nafta ir dujomis Viduržemio jūroje nuo Izraelio iki Kipro. Taip pat mes suprantame Rusijos dujotiekio į Europą svarbą. Mes nesame suinteresuoti konkuruoti čia. Mes galime bendradarbiauti šioje srityje“, - sakė Saudo Arabijos žvalgybos vadovas.

Atrodo, kad šiose derybose buvo pasiūlyta sąjunga tarp OPEC kartelio ir Rusijos, kurios kartu išgauna apie 40 milijonų barelių naftos per dieną, o tai yra 45 procentai pasaulinės gamybos apimties. Toks žingsnis pakeistų strateginį kraštovaizdį.

Iš pradžių derybų detalės nutekėjo Rusijos žiniasklaidai. Vėliau detalesnė pokalbio versija pasirodė Libano laikraštyje „As-Safir“. Šis leidinys siejamas su „Hezbollah“ ir yra priešiškai nusiteikęs prieš Saudo Arabiją.

Laikraštis „As-Safir“ teigia, kad princas Bandaras bin Sultanas pasižadėjo apsaugoti Rusijos karinio jūrų laivyno bazę Sirijoje, jeigu Assado režimas būtų nuverstas, tačiau jis taip pat užsiminė apie čečėnų teroristų išpuolius Rusijos žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje, jeigu nebus pasiekta susitarimas.

„Galiu jums garantuoti tai, kad kitais metais vyksiančios žiemos olimpinės žaidynės bus apsaugotos. Mes kontroliuojame čečėnų grupuotes, kurios kelia grėsmę žaidynių saugumui“, - tariamai sakė V. Putino pašnekovas.

Princas Bandaras bin Sultanas pridūrė, kad Sirijoje veikiantys čečėnai yra spaudimo įrankis, kurį galima įjungti arba išjungti.

„Šios grupuotės mums baimės nekelia. Mes naudojame jas Sirijos režimo akivaizdoje, tačiau jos neturės vaidmens Sirijos politinėje ateityje“, - toliau aiškino Saudo Arabijos žvalgybos vadas.

Prezidentas V. Putinas jau seniai siekė pasaulinio dujų kartelio, praėjusį mėnesį netgi paskelbė „Maskvos deklaraciją“, kuria siekia „apginti tiekėjus ir pasipriešinti nesąžiningam spaudimui“. Tai reikštų paramą Dujas eksportuojančių šalių forumui GECF (Gas Exporting Countries Forum).

„Petroleum Review“ redaktoriaus Ch. Skrebowski teigimu, nėra aišku, ką Saudo Arabija gali iš tikrųjų pasiūlyti Rusijai dėl dujų, išskyrus galimybę pasinaudoti įtaka Katarui bei kitoms šalims, kad būtų sumažinta suskystintų gamtinių dujų gavyba. „Kataras nesiruošia paklusti Saudo Arabijos nurodymams“, - įsitikinęs Ch. Skrebowski.

Saudo Arabija galėtų padėti padidinti naftos kainas, apribodama savo pačios tiekimą. Tai suteiktų gyvybinės energijos Rusijai, kuri yra per žingsnį nuo recesijos ir yra priklausoma nuo beveik 100 dolerių (258 litų) už barelį siekiančios dujų kainos, finansuojančios biudžetą.

Bet tai būtų pavojinga strategija Saudo Arabijai, jei ji pastūmėtų kainas iki tokio lygio, kuris keltų grėsmę trapiam pasaulinės ekonomikos atsigavimui. Žaliavinės naftos atsargos Jungtinėse Valstijose šiemet jau stipriai sumažėjo. „Goldman Sachs“ teigimu, „pertekliaus pagalvė“ pasaulinėse atsargose, sukaupta nuo 2008 metų, jau visiškai likviduota.

Naujausios žinios apie Siriją: