Religinė policija taip pat įpareigota dirbti humaniškiau, nes „taip elgtis įpareigoja pranašo Mohameto ir jo įpėdinių pavyzdžiai".

Priimti šį sprendimą valdžios atstovus paskatino didelį atgarsį sukėlę brutalaus religinės policijos elgesio atvejai. Vasario mėnesį šalies sostinėje Rijade „dorovės policija“ netoli prekybos centro užpuolė ir panaudojo fizinę jėgą prieš moterį, nes jos apranga neatitiko griežtų islamiškų reikalavimų. Šis incidentas sukėlė didelį atgarsį itin konservatyvioje Saudo Arabijos visuomenėje, du religinės policijos atstovai vėliau buvo sulaikyti.

2013 m. religinė policija ėmė vytis automobilį dėl pernelyg garsiai leidžiamos muzikos ir taip sukėlė avariją, per kurią žuvo du žmonės. Keturi „dorovės policijos“ atstovai buvo apkaltinti avarijos sukėlimu, bet vėliau išteisinti. 2002 m. kilus gaisrui vienoje iš Mekos mokyklų religinė policija neleido moksleivėms palikti pastato, nes jos nebuvo tinkamai prisidengusios veidų. Per gaisrą žuvo penkiolika ir buvo sužeistos apie penkiasdešimt moksleivių.

Nors užsienio ekspertai šį vyriausybės sprendimą vertina palankiai, tačiau nėra žinoma, ar šalyje artimiausiu metu bus ryškesnių pokyčių žmogaus teisių srityje. Saudo Arabija yra vienintelė pasaulio valstybė, kurioje moterims neleidžiama vairuoti automobilio. Už atsivertimą į kitą religiją, neištikimybę sutuoktiniui ar homoseksualius santykius šalyje baudžiama mirties bausme.

Pernai miręs buvęs Saudo Arabijos karalius šalyje ėmėsi didelių reformų, ypač moterų teisių srityje. 2009 m. pirmąkart šalies istorijoje moteris buvo paskirta švietimo ministre, iš pareigų pašalintas radikaliomis pažiūromis garsėjęs tuometis religinės policijos vadovas. Dabartinis šalies karalius Salmanas laikomas itin konservatyvių pažiūrų monarchu.