ES paskirta trijų "išminčių" komisija praėjusį penktadienį pateikė ataskaitą, kurioje gerai įvertino žmogaus teisių padėtį Austrijoje ir siūlė panaikinti sankcijas.

Šį vasarį į Austrijos valdančiąją koaliciją pateko kraštutinė dešinioji Laisvės partija (LP), kuriai tuo metu vadovavo Joergas Haideris (Jorgas Haideris), laikomas rasistu ir ksenofobu.

Dabartinė ES pirmininkė Prancūzija tada buvo viena griežčiausių sankcijų rėmėjų, bet dabar yra pasirengusi skubiai jas atšaukti. "Mes suinteresuoti atsikratyti šiuo reikalu kaip įmanoma greičiau", ir tai gali būti padaryta jau šios savaitės pradžioje, sakė vienas diplomatas.

Savaitgalį Prancūzija vedė konsultacijas su 13 ES partnerių. Kai tik bus nuspręsta atšaukti sankcijas, prezidentas Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas) paskelbs atitinkamą komunikatą.

Nemažai ES šalių reikalauja greitai panaikinti sankcijas, kadangi jos sukėlė įtampą šios Sąjungos viduje bei būgštavimus, kad jos veikla gali sutrikti.

Daugelis ES pareigūnų siekia šių sankcijų panaikinimo gerokai iki rugsėjo 28 dienos, kai vyks Danijos referendumas dėl euro įvedimo. Austrijai taikomos sankcijos tapo vienu argumentų, skatinančių danus balsuoti prieš prisijungimą prie bendrosios valiutos. Daugelis oponentų laiko šias sankcijas pavyzdžiu, kaip ES kišasi į mažesniųjų narių reikalus.