Skelbiama apie mažiausiai 256 žuvusius žmones, kai žmonės išėjo į gatves bandydami sustabdyti perversmą. Dar apie 1440 žmonių yra sužeista.

Turkijos prezidentas Recepas Tayipas Erdoganas bandymą įvykdyti perversmą pavadino išdavyste. Anksčiau perversmo organizavimu jis apkaltino ir „paralelines struktūras". Anksčiau jis taip vadino JAV gyvenančio dvasininko Fethullah Guleno vadovaujamą judėjimą.

Preliminariais duomenimis, pučą įgyvendinti bandė dalis ginkluotųjų pajėgų. Ankaroje ir Stambule aidėjo šūviai, gatvėse buvo išvaryta sunkioji technika, aidėjo sprogimai prie parlamento.

Šeštadienį ryte paskelbta apie 2839 sulaikytų karių. Paskelbtos nuotraukos parodė tuzinus karių, pakeltomis rankomis besitraukiančių nuo tankų ant vieno iš tiltų Stambule virš Bosforo.

Įvykiai prasidėjo penktadienį, kai tankai ir kita sunkioji technika užėmė pozicijas ant pagrindinių tiltų Stambule. Kariai buvo matomi gatvėse, o Ankaroje nufilmuoti kariniai sraigtasparniai. Neilgai trukus viena karinių pajėgų grupuotė paskelbė pranešimą apie valdžią perimančią „taikos tarybą", kuri skelbia komendanto valandą ir karo padėtį.

Grupė pareiškė, kad ji siekia užtikrinti konstitucinę tvarką ir demokratiją, žmogaus teises ir laisves.

Valdžią perimti bandžiusi grupuotė pareiškė, kad dabartinė vyriausybė griauna demokratiją ir sekuliarių įstatymų viršenybę.

Prezidentas R.T. Erdoganas nepavykusio pučo metu atostogavo Marmaryje. Su visuomene jis susisiekė per „FaceTime" mobiliuoju telefonu ir paragino žmones eiti į gatves bei priešintis pučui.

Iš Marmario R.T. Erdoganas skubiai išskrido į Stambulą ir pranešė, esą Marmaris buvo apšaudytas po to, kai jis paliko kurortinę zoną.

Premjeras Binali Yildirimas nurodė likviduoti vieną orlaivį, kurį naudojo pučo organizatoriai.

Pagrindinis Turkijos ginkluotųjų pajėgų vadas Hulusi Akaras pučo organizatorių buvo paimtas į nelaisvę, bet vėliau paleistas.

Ankaroje buvo atakuotas parlamentas ir prezidento rūmai. Bent vienas sprogmuo pataikė į parlamentą, parlamentarai tuo metu slėpėsi pastato viduje. Šūviai buvo girdimi Stambulo policijos vadavietėje, buvo dislokuoti tankai prie Stambulo oro uosto.

Pučo organizatoriai buvo užėmę ir CNN Turk redakciją, todėl transliacijos nutrūko.

Daug žmonių atsiliepė į R.T. Erdogano kvietimą išeiti į gatves. Per šiuo susidūrimus žuvo apie 90 žmonių.

- Turkijos prezidentui lojalios ginkluotosios pajėgos pranešė, kad pučas žlugo.


- Turkijos kariuomenės grupė penktadienį užėmė valstybinę televiziją, per kurią paskelbė, kad perima valdžią.


- Ginkluotosios pajėgos užblokavo eismą per du svarbiausius Stambulo tiltus, jungiančius jo europinę ir azijinę dalis.


- Virš Ankaros ir Stambulo skraidė naikintuvai ir sraigtasparniai.


- Keliai į Atatiurko oro uostą buvo užblokuoti, visi šalies oro uostai uždaryti.


- Per šiuos neramumus žuvo mažiausiai 161 žmogus, daugiau nei 1000 sužeista. Suimti 2839 maištininkai.


- Prezidentas Recepas Tayipas Erdoganas pučą pavadino išdavyste.


- Pučą įgyvendinti bandžiusi frakcija paskelbė ketinanti tęsti savo kovą.

Turkijos kariuomenė skelbia paėmusi valdžią

Turkijos kariuomenė penktadienį paskelbė paėmusi valdžią šalyje. Šalies premjeras tai pavadino neteisėtu veiksmu.

„Valdžia šalyje paimta visiškai“, - teigiama kariuomenės pareiškime, kuris perskaitytas per NTV televiziją.

Turkija pranešė apie bandymą įvykdyti valstybės perversmą, karinis sraigtasparnis atidengė ugnį į nacžvalgybos būstinę.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad aukščiausias Turkijos generolas karinėje būstinėje Ankaroje buvo paimtas įkaitu.

„Grupė kariškių, kurie kėsinosi surengti maištą, generolą H. Akarą paėmė įkaitu“, - pranešė „Anadolu“ naujienų agentūra.

Pranešama, kad Turkijos ginkluotųjų pajėgų atstovai suėmė vyriausybės vadovus esą tam, kad apsaugotų demokratiją ir užtikrintų žmonių teises.

Taip pat pasirodė pranešimų apie sprogimą Ankaros specialiųjų policijos pajėgų būstinėje.

Vietinių naujienų agentūrų teigimu, daugybė greitosios pagalbos automobilių buvo nusiųsti prie Ankaroje esančios Generalinio štabo būstinės.

Perversmas Turkijoje

Eismas uždarytas per abu svarbiausius tiltus - Bosforo ir Fatiho Sultano Mehmeto, kurie jungia Stambulo europinę ir azijinę dalis. Keliai į Atatiurko oro uostą buvo užblokuoti. Prie Atatiurko oro uosto pastebėtas tankas. Netrukus valstybinė televizija TRT pranešė, kad visi Turkijos oro uostai uždaryti.

Lietuvė: užimta ir televizija

Į DELFI redakciją paskambino nenorėjusi prisistatyti skaitytoja. Ji pasakojo, kad gyvena ir dirba Ankaroje, bet šiuo metu atostogauja Lietuvoje. Moteris palaiko ryšį su Turkija ir sako esanti labai sunerimusi, kad šalyje vykdomas karinis perversmas, norima perimti valdžią.

Netrukus ji sakė, kad Turkijos visuomeninę televiziją taip pat šturmavo kariuomenė. Per kitus kanalus pranešama, kad karinis perversmas įvykdytas.

Turkijoje užblokuoti socialiniai tinklai "Twitter", "Youtube" ir "Facebook".