Kaip, remdamasi diplomatiniais šaltiniais praneša naujienų agentūra „Reuters“, Bendrijos užsienio reikalų ministrai atitinkamą sprendimą priims pirmadienį, užbaigdami tris savaites trukusias sudėtingas derybas dėl to, kaip reaguoti į A.Lukašenkos žingsnį rugpjūtį suteikti malonę šešiems kalintiems politiniams kaliniams bei į jo indėlį į vasarį Minske vykusias svarbias taikos derybas dėl Ukrainos.

Šie Baltarusijos lyderio žingsniai sustiprino ES pareigūnų nuomonę, kad A.Lukašenka, artimas Maskvos sąjungininkas, Vakaruose vadinamas paskutiniu Europos diktatoriumi, atveria savo šalį Europai, rašo „Reuters“.

„Atsižvelgus į A.Lukašenkos elgesį per prezidento rinkimus, sprendimas atšaukti sankcijas keturiems mėnesiams formaliai turėtų būti priimtas pirmadienį“, - sakė vienas ES diplomatinis šaltinis.

„ES turėjo sureaguoti į politinių kalinių išlaisvinimą“, - pabrėžė kitas diplomatas.

Be to, A.Lukašenka šią savaitę žengė jam nebūdingą žingsnį, kai sureaguodamas į aktyvistų protestus pareiškė, kad Baltarusijai nereikia Rusijos karinės oro bazės, kurią nori statysi Maskva.

Vis dėlto, kaip rašo „Reuters“, ES stengiasi pabrėžti, kad nepuoselėja tuščių iliuzijų dėl Baltarusijos, kuriai 21 metus geležiniu kumščiu vadovaujantis A.Lukašenka sekmadienį turėtų užsitikrinti penktąją kadenciją.

Diplomatai sako, kad ES „juodajame sąraše“ esantiems 140 asmenų keturiems mėnesiams - nuo spalio galo iki vasario pabaigos - bus atšauktas lėšų įšaldymas ir kelionių draudimas. Ginklų embargas liks galioti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)