Vos 36 procentai Singapūro gyventojų prisipažino kasdien jaučiantis ne mažiau dešimties teigiamų ir neigiamų emocijų. Sociologai šį rodiklį pripažino pačiu žemiausiu pasaulyje, rašo newsru.com.

Antroji vieta pačių nejautriausių šalių sąraše atiteko Lietuvai ir Grusijai – šiose šalyse 37 proc. respondentų prisipažino jaučiantys sociologus dominusius jausmus. Rusai su 38 proc. užėmė trečią vietą. Tą pačią vietą, surinkę tiek pat procentų, užėmė ir Rusijos kaimynės Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje – Baltarusija, Ukraina, Kazachstanas bei Kirgizija, taip pat besivystantis Madagaskaras ir viena vargingiausių pasaulio šalių Nepalas.

Mažiausiai emocionalios šalys

1. Singapūras (36 proc.)
2. Lietuva, Gruzija (37 proc.)
3. Rusija, Madagaskaras, Ukraina, Kazachstanas, Baltarusija, Kirgizija, Nepalas (38 proc.).

"Gallup" apklausa, kurios šalys mažiausiai emocionalios

Apklausos duomenimis, pačia emocingiausia šalimi pripažinti ganėtinai vargingai gyvenantys Filipinai. Šioje šalyje 60 procentų respondentų teigė gyvenantys turtingą emocinį gyvenimą.

Tarp pačių emocingiausių šalių be Filipinų pateko Salvadoras (57 proc. apklaustųjų kasdien jaučia įvairius jausmus), Bahreinas (56 proc.), Omanas ir Kolumbija (po 55 proc.). Penktoje vietoje su 54 proc. rikiuojasi Čilė, Kosta Rika, Kanada, Gvatemala, Bolivija, Ekvadoras, Dominikos Respublika, Peru, Nikaragva ir JAV.

Emocionaliausios šalys

1. Filipinai (60 proc.)
2. Salvadoras (57 proc.)
3. Bahreinas (56 proc.)
4. Omanas ir Kolumbija (55 proc.)
5. Čilė, Kosta Rika, Kanada, Gvatemala, Bolivija, Ekvadoras, Dominikos Respublika, Peru, Nikaragva ir JAV (54 proc.).

"Gallup" apklausa, kurios šalyse labiausiai emocionalios

Tyrėjus domino ir teigiamos (pasitenkinimas, šypsenos, juokas, džiaugsmas), ir neigiamos (pyktis, įtampa, liūdesys, fizinis skausmas, nerimas) emocijos, pranešama „Gallup“ tinklalapyje.

Dėl suprantamų priežasčių (nestabilios padėties ir įvairių vidaus konfliktų) daugiausiai neigiamų emocijų jaučiantys prisipažino Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos, Irako, Bahreino ir Palestinos teritorijų gyventojai.

Kalbant apie teigiamas emocijas, pasaulyje pirmauja Lotynų Amerika – džiaugsmą ir malonumą reguliariai čia jaučia Panamos, Paragvajaus ir Venesuelos gyventojai. Didžiausią pasitenkinimą gyvenimu jaučia danai.

Elgsenos rodikliai, tokie kaip teigiamos ir neigiamos emocijos, yra itin svarbūs vertinant visuomenės gerovę. Vis dėlto, ne visada jie susiję su aukštu šalies išsivystymo lygiu. Nors ekonominė gerovė gali pagerinti emocinį foną, tačiau svarbi ne ji viena. Emocijų pasireiškimui įtakos turi nacionalinio elgesio tradicijos, mentalitetas, žmogaus savivoka visuomenėje.

Tai puikiai iliustruoja klestinčio Singapūro pavyzdys – čia žmonės elgiasi labai santūriai. Nors į klausimą apie jaučiamus neigiamus įtampos, pykčio, liūdesio ir nerimo jausmus teigiamai atsakė nedaugelis, tačiau nedaug buvo ir tokių, kurie prisipažino besijaučiantys laimingais. Ekspertai mano, kad viena pagrindinių tokio požiūrio į gyvenimą priežasčių slypi šalies gyventojų nepasitenkinime savo darbu, rašo „Business Week“. Be to, laisvai reikštis emocijoms trukdo ir tai, jog vaikai Singapūre mokomi jaustis ne asmenybėmis, o visuomenės dalimi.