Anot T. Lanzerio, humanitarinei krizei suvaldyti reikėtų apie 1,3 milijardo dolerių. Anot JT pareigūno, užsitęsęs konfliktas grasina trapiai Pietų Sudano ekonomikai.

"Rinkos yra suardytos, žmonės gyvena prievartos sąlygomis, o jų mobilumas labai ribotas, - sakė T. Lanzeris. - Gruodžio viduryje niekas negalėjo to numatyti. Dabar darome viską, ką galime".

Pranešama, kad nuo bado kenčia apie trečdalį visos Pietų Sudano populiacijos. JT atstovas sakė, kad šalies Malakalo mieste gyventojai jėga užėmė sandėlį su atsargomis ir viską išgrobstė.

"Dauguma plėšikautojų buvo žmonės, daugiau nebegalėję laukti", - pažymėjo T. Lanzeris.

ELTA primena, kad konfliktas Pietų Sudane prasidėjo gruodžio viduryje, kuomet šalies prezidentas Salva Kiras apkaltino buvusį viceprezidentą Rieką Macharą organizavus politinį perversmą. Konfliktas supriešino dvi didžiausias etnines šalies gentis, o per prasidėjusius neramumus tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių žuvo keli tūkstančiai žmonių, dar maždaug 860 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.

Sausio 23 d. buvo pasiektas taikos susitarimas tarp S. Kiro ir R. Macharo, tačiau įvairiuose Pietų Sudano regionuose kovos tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių tebevyksta.