Interviu televizijai CNN S.Spiceris sakė, kad bandė išreikšti mintį apie B.al Assado cheminių ginklų ir dujų naudojimą prieš savo žmones, bet „klaidingai nederamai ir netaktiškai paminėjo Holokaustą, kuriam nėra palyginimo“.

„Ir už tai atsiprašau. Buvo klaida taip daryti“, – sakė jis.

Per kasdienę trumpą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose S.Spiceris žurnalistams pasakė, kad net Adolfas Hitleris „nenusirito iki cheminių ginklų naudojimo“. Kritikai atkreipė dėmesį, kad šia pastaba buvo ignoruotos nacių dujų kameros, kuriose per Holokaustą buvo naikinami žydai.

Tai buvo antra diena iš eilės, kai S.Spiceriui, prezidento Donaldo Trumpo pagrindiniam atstovui, regis, buvo sunku suformuluoti prezidento užsienio politiką. Be to, metų pradžioje Baltieji rūmai išprovokavo kritiką Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos pareiškimu, kuriame visiškai nebuvo paminėti žydai.

Interviu CNN S.Spiceris sakė, kad jo komentarai neatspindėjo D.Trumpo pažiūrų. „Mano komentarai šiandien neatspindėjo prezidento (pažiūrų) ir, atvirai kalbant, buvo klaidingai pareikšti, netaktiški ir neteisingi, – sakė jis. – Akivaizdu, kad tai buvo mano šiurkšti klaida.“

Šis interviu vainikavo kelis Baltųjų rūmų bandymus išaiškinti S.Spicerio pareiškimą.

Per minėtą spaudos konferenciją S.Spicerio buvo paklausta apie jo pradinį pareiškimą, bet jis bandė teisinti savo pastabas ir atskirti Hitlerio veiksmus nuo praėjusios savaitės dujų atakos prieš Sirijos civilius.

Per tą ataką Sirijos šiaurėje žuvo beveik 90 žmonių, o Turkijos sveikatos apsaugos ministras sakė, jog testai rodo, kad buvo panaudotos zarino dujos.

„Galvoju, kad kalbant apie zarino dujas, ne, jis (Hitleris) nenaudojo šių dujų prieš savo paties žmones taip, kaip tai daro al Assadas, – sakė S.Spiceris. – Buvo aiškiai ... Suprantu jūsų mintį, ačiū. Nebuvo ... Jis vežė juos į Holokausto centrą, suprantu tai.“

Minimas palyginimas su Antruoju pasauliniu karu, regis, buvo dalis žinios, kurią administracija bandė perteikti aiškindama savo taktiką Sirijoje. Gynybos sekretorius Jimas Mattisas per kitą trumpą spaudos konferenciją pažymėjo, kad „ketinimas buvo sustabdyti smurto ciklą, ... (juk) net per Antrąjį pasaulinį karą cheminiai ginklai nebuvo naudojami mūšio lauke“.

Po spaudos konferencijos S.Spiceris reporteriams elektroniniu paštu atsiuntė pareiškimą: „Jokiu būdu nebandžiau menkinti siaubingos Holokausto prigimties. Aš bandžiau atskirti lėktuvų naudojimo cheminiams ginklams ant gyvenamųjų centrų numesti taktiką. Bet kokia ataka nekaltų žmonių atžvilgiu yra smerktina ir nedovanotina.“

Demokratai ir žydų organizacijos pasmerkė šiuos komentarus.

S.Spicerio komentarai buvo pareikšti pirmąją Paschos dieną, kitą dieną po to, kai Baltieji rūmai surengė sederą – žydų ritualinę vakarienę, kuria paminimas žydų tautos išlaisvinimas. Ši tradicija Baltuosiuose rūmuose užgimė valdant ankstesnio prezidento Baracko Obamos administracijai.

Kaip nurodo JAV Holokausto atminimo muziejus, naciai 1939 metais eksperimentavo su nuodingomis dujomis, žudydami psichinius ligonius. Tai buvo vadinama „eutanazija“. Vėliau naciai naudojo mobilias ir stacionarias dujų kameras; vien Aušvice kasdien dujomis būdavo nunuodijama iki 6 tūkst. žydų per dieną.