Anot ministro, visi smūgiai buvo skirti „Islamo valstybės“ pozicijoms.

Skelbiama, kad operacijoje dalyvauja keturi Rusijos karinio laivyno Kaspijos flotilės laivai.

„Siekiant sunaikinti teroristų pozicijas, be misiją jau vykdančių karo lėktuvų šiandien ryte atplaukė mūsų laivų iš Kaspijos flotilės, keturi raketiniai lėktuvai paleido 26 sparnuotąsias jūrines raketas „Kalibr“, jos buvo nukreiptos į 11 taikinių“, – televizijos „Rossija 1“ eteryje pareiškė S. Šoigu.

Ministras pridūrė esą remiantis turimais duomenimis, visi taikiniai buvo sėkmingai sunaikinti, o taikūs civiliai nenukentėjo.

„Smūgių rezultatai įrodė raketų veiksmingumą naikinant taikinius, esančius labai toli – praktiškai už 1,5 tūkst. kilometrų“, – sakė S. Šoigu.

Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu

Gynybos ministras V. Putinui ketvirtadienį raportavo, kad Rusijos pajėgos atakavo 112 taikinių karo Sirijoje nuo bombardavimo kampanijos, nukreiptos, kaip tvirtina Rusija, prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Nuo rugsėjo 30-osios iki šiandien buvo smogta 112 taikinių, – ministras S. Šoigu sakė susitikimą su šalies vadovu, kurį transliavo televizija. – Smūgių intensyvumas didėja.“

S. Šoigu pridūrė esą Rusijos karinės oro pajėgos nuo rugsėjo 30 dienos sunaikino 19 teroristų vadaviečių, 12 ginklų sandėlių ir 71 vieną šarvuotį.

„Per tą laiką buvo sunaikinta 19 valdymo punktų, 12 ginklų sandėlių ir 71 šarvuotis, taip pat fabrikai ir dirbtuvės, kuriuose gaminami savadarbiai sprogstamieji užtaisai“, – sakė jis.

Rusijos Vladimiras Putinas taip pat pakomentavo Rusijos karinių jūrų pajėgų veiksmus Sirijoje. Anot jo, rusų laivai apšaudė „Islamo valstybės“ pozicijas.

Skelbiama, esą per ataką pavyko sunaikinti kelis islamistų objektus.

„Visi taikiniai sunaikinti“, – Rusijos prezidentą V. Putiną cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Rusijos gynybos ministerija netruko išplatinti vaizdo įrašą, kuriame esą matyti, kaip Rusijos karo laivai paleidžia raketas į Siriją:

V. Putinas: Rusijos oro pajėgos parems Sirijos kariuomenės antžeminę operaciją

Rusijos oro pajėgos parems Sirijos vyriausybės pajėgų puolamąsias operacijas karo draskomoje šalyje, trečiadienį pranešė V. Putinas.

Rusijos pastangos „bus suderintos su Sirijos kariuomenės veiksmais vietoje ir mūsų oro pajėgos efektyviai palaikys Sirijos kariuomenės puolimo operaciją“, – sakė V.Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat pavedė Gynybos ministerijos vadovui S. Šoigu toliau derinti veiksmus Sirijoje su Jungtinėmis Valstijomis, Turkija, Saudo Arabija, Iranu ir Iraku.

„Reikia tęsti bendradarbiavimą su mūsų užsienio partneriais. Todėl, kad be jų, be Saudo Arabijos, Turkijos, Jungtinių Valstijų, Irano, Irako ir kaimyninių valstybių dalyvavimo, žinoma, šį darbą tinkamai vargu ar bus galima organizuoti“, – trečiadienį sakė V.Putinas susitikime su S.Šoigu.

„Dėl to turiu klausimą: kaip vyksta jūsų derinimai arba, bet kokiu atveju, abipusis informavimas kariuomenės specialistų lygmeniu su Amerikos ir Turkijos partneriais“, – paklausė V.Putinas.

Dar jis pareiškė, kad apskritai konfliktai, panašūs į kylančius Sirijoje, turi būti reguliuojami politiniu keliu.

„Panašaus pobūdžio konfliktai turi būti užbaigiami politinių klausimų sprendimu“, – pareiškė V.Putinas.

Kiek anksčiau trečiadienį skelbta, kad Rusijos aviacijos smūgių virtinę Sirijos vakaruose trečiadienį lydėjo antžeminių pajėgų puolimas, kurio taikiniais tapo bent ketverios sukilėlių pozicijos. Apie tai pranešė padėtį toje šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) kol kas nepaskelbė, kiek buvo žuvusiųjų arba sužeistųjų per praeitą naktį ir trečiadienį paryčiais vykdytus smūgius, kurie buvo „intensyvesni negu įprasta“.

Antžeminį puolimą vykdė „režimo pajėgos“, nurodė, paprastai taip įvardijanti Sirijos kariuomenę ir ją palaikančias vietos bei užsienio sukarintas grupes.

„Pirmąkart (aviacijos) smūgius lydėjo kautynės ant žemės tarp režimo pajėgų ir sukilėlių“, – sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, tie susirėmimai vyko Chamos provincijoje; jie prasidėjo, kai režimo pajėgas, įskaitant vyriausybę palaikančius sukarintus dalinius, atakavo sukilėlius, o Rusijos naikintuvai smogė iš oro.

„Dabar toje provincijoje režimas taip pat intensyviai naudoja bombardavimą „žemė–žemė“, – aiškino R.A.Rahmanas.

„Kol kas nėra informacijos apie kokią nors (vyriausybės pajėgų) pažangą ant žemės, bet per antskrydžius buvo smogta mašinoms ir sukilėlių bazėms“, – pridūrė jis.

Sirijos valstybinė žiniasklaida ir Damasko vyriausybę palaikantys regioniniai kanalai trečiadienį neminėjo naujų Rusijos smūgių arba antžeminių atakų.

Rusijos aviacija trečiadienį atakavo taikinius Kafr Zaitos, Kafr Nabudos, as Sajado gyvenvietes ir al Latamnos kaimą Chamos provincijoje, taip pat Chan Šaichūno ir Alhbito miestelius Idlibo provincijoje, pranešė SOHR.

Didžiąją dalį Idlibo provincijos kontroliuoja sukilėlių aljansas, kuriam priklauso teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusra Front“ ir kitos islamistų grupuotės.

Rusijos karo lėktuvai smogė JAV remiamiems sukilėliams

Per Rusijos aviacijos smūgius šiaurinėje Sirijoje buvo sugriauti vienos JAV remiamos sukilėlių grupuotės ginklų sandėliai ir sužeisti keli jos kovotojai, trečiadienį pranešė grupuotė naujienų agentūrai AFP.

„Antradienį 17 val. 30 min. vietos laiku Rusijos karo lėktuvai atakavo mūsų bazės vakarinėje Alepo provincijos dalyje... ir visiškai sunaikino mūsų sandėlius“, – pranešė grupuotės „Suqur al Jabal“ („Kalnų sakalai“) atstovas Mustafa Halabi.

„Ten buvo saugomi ginklai, amunicija ir kita įranga, – sakė jis. – Yra keli sužeistieji, patyrę nuo lengvo iki vidutinio laipsnio sužeidimus“, – sakė M.Halabi internetu iš Sirijos.

Pasak atstovo, per tris oro smūgius, kuriuos sudavė Rusijos lėktuvai, buvo sugriauti „pagrindiniai grupuotės naudoti sandėliai“.

Šios grupuotės sukilėliai gauna technikos ir yra apmokomi pagal 500 mln. JAV dolerių kovos su „Islamo valstybės“ grupuote pajėgų stiprinimo Sirijoje programą.