„Mūsų nuomone, Turkijos vadovybė peržengė leistinumo ribą ir rizikuoja nuvesti Turkiją į sunkiausią situaciją, ir ilgalaikių nacionalinių interesų požiūriu ir padėties regione požiūriu“, – sakė S.Lavrovas prasidedant deryboms Maskvoje su Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu.

Maskva vis nerimsta dėl to, kad antradienį prie Turkijos ir Sirijos sienos buvo numuštas Rusijos karo lėktuvas, vykdęs antskrydžius Sirijoje; šį incidentą prezidentas Vladimiras Putina pavadino „išdavyste“ ir „dūriu į nugarą“.

Ankara tvirtina, kad Turkijos oro erdvę pažeidęs lėktuvas nebuvo atpažintas kaip priklausantis Rusijai, bei nurodo, kad pažeidėjo pilotas buvo daug kartų perspėtas pakeisti kursą.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tokį turkų paaiškinimą laiko „neadekvačiu“.

„Aš tikiuosi kad tokio dvilypio požiūrio neadekvatumas akivaizdus visiems“, – pasakė jis penktadienį per spaudos konferenciją Maskvoje.

Atšaukia bevizį režimą

Bevizis režimas tarp Rusijos ir Turkijos laikinai stabdomas nuo 2016 m. sausio 1 d.

Apie tai lapkričio 27 d. Maskvoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas, informuoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Jis paaiškino, kad „teroristiniai pavojai, sklindantys iš Turkijos pusės, yra ganėtinai realūs“.

Be to, S. Lavrovas pridūrė, kad sprendimas jau priimtas.

Viena diena anksčiau Turkijos ambasada Rusijoje informavo, kad sunkumų kilo į Rusijos teritoriją patekti pageidavusiems Turkijos piliečiams.

Turkijos ambasados Rusijoje atstovas spaudai RBK pranešė, kad apie 30 Turkijos piliečių išsiųsti atgal į Turkiją.

Maža to, remiantis ambasados pateikiama informacija, iš Rusijos negauta jokių oficialių nurodymų dėl pakeistos atvykimo į Rusiją tvarkos.

Bevizis režimas tarp Rusijos ir Turkijos galioja nuo 2011 metų.

Po incidento Sirijos pasienyje, kai turkų pajėgos numušė rusų naikintuvą, Maskva paragino Turkijoje esančius Rusijos piliečius grįžti namo, pranešė agentūra AFP.

„Dėl dabar egzistuojančios teroristinės grėsmės Turkijoje mes kartojame savo raginimą Rusijos piliečiams atsisakyti kelionių į Turkiją, o tuos, kurie ten yra dėl asmeninių priežasčių, grįžti namo“, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Turkijos armija antradienį numušė rusų naikintuvą, kuris, jos duomenimis, įskrido į Turkijos oro erdvę. Rusija tikina, kad lėktuvas buvo virš Sirijos teritorijos.

Dėl šio incidento Maskva ketina skelbti ekonomines sankcijas Turkijai.
Premjeras Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį pareiškė, kad į „agresyvų“ Ankaros aktą bus duotas atsakas. Priemonės esą bus konkretizuotos per porą dienų.

R. T. Erdoganas įspėjo Rusiją nežaisti su ugnimi

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas lapkričio 27 d. įspėjo Rusiją nežaisti su ugnimi, bet pridūrė nenorintis kenkti santykiams su Maskva. Šis pareiškimas rodo, kad konfliktas dėl turkų naikintuvų numušto rusų bombonešio gilėja, o ne slopsta.

Kaip rašo naujienų agentūra „Reuters“, buvusių Šaltojo karo laikų priešininkių Rusijos ir Turkijos santykiai dėl lapkričio 23 d. šalia Sirijos sienos numušto karinio lėktuvo šiuo metu atsidūrę visiškame dugne.

Rusija prieš Ankarą žada imtis ekonomikai pakenksiančių priemonių, o R. T. Erdoganas šiuos pažadus savo ruožtu vadina emocingais ir netinkamais.

„Mes nuoširdžiai rekomenduojame Rusijai nežaisti su ugnimi“, - R. T. Erdoganas sakė šalies Šiaurės rytuose esančiame Bayburte. „Mes iš tikrųjų vertiname santykius su Rusija kaip svarbius, nenorime, kad šie santykiai nukentėtų“, - patikino jis.