„Nemanau, neturime tokių ketinimų“ – duodamas interviu su JAV naujienų televizijai CNN sakė S. Lavrovas, kai buvo paklaustas, ar naujas šaltasis karas tarp Rusijos ir JAV gali peraugti į karinį konfliktą.

Anot Rusijos diplomatijos vadovo, Maskvai žinoma apie amerikiečių kariškių pareiškimus, kad karas su Rusija neišvengiamas.

„Paliksiu tai jų sąžinei“, – sakė jis.

Pasak S. Lavrovo, Maskva taip pat nesureikšmina JAV pareiškimų, kad Rusijai gali būti paskelbtos sankcijos dėl jai metamų kaltinimų organizavus kibernetines atakas.

Be kita ko, Vašingtonas kaltina Rusiją, kad jos programišiai įsibrovė į Demokratų partijos ir jos kandidatės į prezidentus Hillary Clinton rinkimų kampanijos elektroninio pašto sistemas bei nutekino didelį kiekį konfidencialios medžiagos, siekdami pakreipti padėtį respublikonų kandidato Donaldo Trumpo naudai.

„Nėra tikslo spekuliuoti šia tema. Jei jie ką nors nusprendė daryti, tegu daro. Tačiau kalbos, kad Rusija kišasi į JAV vidaus reikalus – tiesiog juokingos“, – sakė S.Lavrovas, atsakydamas į žurnalisto klausimą.

Ministras priminė, kad tariantis dėl dvišalių santykių atkūrimo tarp Sovietų Sąjungos ir JAV, abi šalys apsikeitė notomis, kuriomis numatyta, kad jos nesikiš į viena kitos vidaus politiką.

„Prieš porą metų pasiūlėme Vašingtonui tokį pareiškimą pakartoti, tačiau Vašingtonas atsisakė“, – nurodė S. Lavrovas.

Anot jo, JAV, kaltinanti Rusiją kibernetinių atakų organizavimu, turėtų pateikti tai patvirtinančius įrodymus.

„Aišku, nesunku gauti tiek dėmesio, ypač tada, kai JAV kalba, kad būtent Rusija vadovauja prezidentinei kampanijai Jungtinėse Valstijose. Tai glosto savimeilę, tačiau tai visiškai nepagrįsta faktais. Nematėme nė vieno fakto, įrodymo“, – sakė užsienio reikalų ministras apie kaltinimus dėl kibernetinių atakų organizavimo.

„A ne neigiu, aš sakau: įrodykite. Galioja nekaltumo prezumpcija“, – pabrėžė jis.

Maskva ramiai reaguoja į pareiškimus, kad Rusija dėl savo veiksmų Sirijoje gali tapti atstumtąja valstybe, ir skatina problemą spręsti dalykiškai, pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

„Dėl buvimo teisingoje ar neteisingoje istorijos pusėje, pareiškimų apie tai, ar Rusija yra didi valstybė, ar atstumtoji šalis – su visa pagarba, mūsų draugai anglosaksai turi jau daug amžių besitęsiančias tradicijas spręsti, kas yra kitamanė šalis, kas – didinga, o kas – atstumtoji“, – sakė S.Lavrovas.

„Susiklosčius dabartinei padėčiai, kai pasaulis iš tiesų tampa daugiapoliu, jie jaučia, kad netenka galios spręsti už visus. Tai filosofinis klausimas ir mes jį kantriai priimame“, – pridūrė ministras.

S. Lavrovas pažymėjo, kad „jiems tai yra skausminga situacija, todėl savo politikoje vadovaujamės ne isteriškais pareiškimais, ne isteriška rusofobine retorika, o dalykiniu požiūriu“.

Kalbėdamas apie situaciją nuožmaus pilietinio karo krečiamoje Sirijoje, Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas pažymėjo, kad „jei norime išgelbėti gyvybes, privalome veikti labai pragmatiškai ir konkrečiai“.