Santykiai tarp Maskvos ir Tokijo yra įtempti jau kelis dešimtmečius dėl keturių Ramiojo vandenyno salų, rusų vadinamų Pietų Kurilais, o japonų – Šiaurinėmis Teritorijomis, statuso.

„Pagrindinė sritis, kur mūsų pozicijos sutampa – aiškiai išreikštas politinis mūsų lyderių noras pasiekti abipusį sprendimą“, – sakė S.Lavrovas po derybų su Japonijos diplomatijos vadovu Fumio Kishida Maskvoje.

Japonijos prezidentas Shinzo Abe susitiks su V. Putinu gruodžio 15 dieną vakariniame Japonijos Jamagučio mieste ir sieks padaryti pažangą sprendžiant ginčą dėl teritorijų.

Rusijos lyderis Japonijoje viešės pirmąsyk nuo 2005 metų.

„Mūsų interesas yra išspręsti šią užsitęsusią problemą“, – sakė S.Lavrovas, nors pripažino, kad „aišku, nėra paprasta suartinti abiejų pusių pozicijas“.

Jis pridūrė, kad šio klausimo interpretavimas žiniasklaidoje „arba priešiška dvasia, arba skatinant perdėtus greito proceso lūkesčius “ nepadės.

F. Kishida savo ruožtu sakė, kad derybos buvo „reikšmingos, svarbios ir naudingos“ prieš vizitą, kurį jis pavadino svarbiausiu įvykiu šiemet dvišaliuose santykiuose.

Tokijo ir Maskvos tęsiasi nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai sovietų pajėgos iškart po Japonijos kapituliacijos užėmė pietines Kurilų salas netoli Hokaido salos šiaurės rytinių krantų.

Dėl šio jau septynis dešimtmečius trunkančio ginčo abi valstybės nepasirašo taikos sutarties, kuri leistų formaliai užbaigti karo veiksmus bei paskatintų prekybą bei investicijas.

Rusija praėjusį mėnesį sulaukė protestų iš Japonijos dėl salose dislokuotų pakrančių gynybos raketų sistemų, Maskvai siekiant sustiprinti savo karines pajėgas tame regione.

„Dėl taikos sutarties klausimo norėtume pasiekti tokį rezultatą, kuris tiktų ir Japonijos, ir Rusijos žmonėms“, – sakė Japonijos užsienio reikalų ministras.

Jis sakė norįs „energingų derybų“, kad „pagaliau būtų nustatytas keturių salų suverenitetas abiem pusėms priimtina forma ir būtų sudaryta taikos sutartis“.

S. Lavrovas sakė, kad diplomatai „išreiškė bendrą pasiruošimą pamėginti žengti toliau sprendžiant praktinius klausimus“.

Jis nurodė, kad jie sutiko „tęsti liniją, dėl kurios susitarė mūsų lyderiai, kad mūsų santykiai būtų visapusiškai plėtojami visose sferose be išimties“.