„Mes esame pasirengę dirbti prie šio teksto, jeigu jis neprieštarauja JAV ir Rusijos pasiektam paliaubų susitarimui ar kitoms JT rezoliucijoms,“ - sakė S. Lavrovas spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir jo Prancūzijos kolega Jeanas-Marcas Ayrault.

Prancūzų užsienio reikalų ministras, savo ruožtu, pareiškė, kad karo nuniokoto Alepo miesto puolimas yra nepateisinamas.

„Niekas negali pateisinti tokio ugnies ir mirties pliūpsnio“, – sakė J. M. Ayrault po susitikimo su S. Lavrovu ir pridūrė, kad „niekas negali toleruoti tokios situacijos“.

JT pasiuntinys Sirijoje S. de Mistura: Rytų Alepas gali būti sugriautas iki Kalėdų

Sukilėlių kontroliuojamos rytinės Sirijos Alepo miesto sritys gali būti visiškai sugriautos per du mėnesius ir gali žūti tūkstančiai žmonių, jei ir toliau tęsis „žiaurus ir nuolatinis“ Rusijos remiamas Sirijos miesto bombardavimas, sakė Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura, praneša agentūra BBC.

Jis taip pat kreipėsi į Rusiją ir Sirijos vyriausybę, kad šios, siekdamos eliminuoti kovotojus, nesunaikintų miesto. Kariai jau mėnesį yra apgulę miesto rytus, kur gyvena 275 tūkst. žmonių.

„Galutinis rezultatas bus matomas po daugiausia dviejų mėnesių... tokiais tempais Rytų Alepas gali būti visiškai sunaikintas. Tūkstančiai Sirijos piliečių, ne teroristų, žus ir bus sužeisti“, – per spaudos konferenciją Ženevoje sakė JT pasiuntinys.

„Tai yra tai, ką jūs, mes, pasaulis matys, kai bandysime švęsti Kalėdas ar Naujuosius metus, jei ir toliau tokiais tempais bus vykdomas bombardavimas“, – pridūrė S. de Mistura.

Rusija ir Sirija teigia, kad jų pajėgos atakuoja galingą džihadistų grupuotę „Jabhat Fateh al-Sham“, kuri buvo žinoma kaip „Al Nusra Frontas“, iki kol formaliai liepą nutraukė santykius su „Al Qaeda“.

Anot S. de Misturos, apie 900 iš 8 tūkst. kovotojų Rytų Alepe yra „Jabhat Fateh al-Sham“ nariai, ir pridūrė, kad noriai palydėtų juos iš miesto, jei šie nuspręstų išvykti. Tiesiogiai kreipdamasis į grupuotę, pasiuntinys klausė, ar jie nori nulemti 275 tūkst. žmonių likimą.

Jis taip pat įspėjo Rusiją ir Siriją, kad istorija smerks juos, jei faktu, kad Alepo mieste yra džihadistų, jie naudosis kaip alibi sunaikinti visą miestą.

V. Putinas susitiks su F. Hollande'u spalio 19 dieną Prancūzijoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalio 19 dieną vyks vizito į Prancūziją ir surengs derybas su savo prancūzų kolega Francois Hollande'u, ketvirtadienį pranešė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Abu lyderiai „aptars tarptautines, tarp jų Sirijos ir Ukrainos, problemas“, S. Lavrovas sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministrui Jeanui-Marcui Ayrault per susitikimą Maskvoje.

Per šį vizitą, kuriam ruoštasi kelis mėnesius, Kremliaus vadovas turėtų dalyvauti Rusijos Ortodoksų kultūrinio komplekso atidaryme Paryžiuje.

Paskutinį kartą šioje šalyje V. Putinas lankėsi pernai, kai dalyvavo pasaulio viršūnių susitikime dėl klimato kaitos.

Francois Hollande'as, Vladimiras Putinas

Pastaruoju metu Rusijos vykdoma bombardavimo kampanija karo draskomoje Sirijoje didina įtampą jos santykiuose su Vakarais.

J. M. Ayrault ketvirtadienį atvyko į Maskvą derybų su S.Lavrovu. Po jų jis skris į Vašingtoną, Prancūzijai siekiant užsitikrinti paramą JT rezuliucijai dėl paliaubų paskelbimo Sirijos Alepo mieste, pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pranešė, kad sustabdo derybas su Maskva dėl paliaubų, kaltindamos Rusiją, kad ši palaikanti Sirijos lyderio Basharo al Assado pajėgų vykdomą Alepo gyvenamųjų rajonų puolimą.

Prancūzija ir Vokietija taip pat ėmėsi iniciatyvos tarpininkauti taikos pastangoms konfliktui rytinėje Ukrainoje užbaigti, nors Vakarai ir Kijevas kaltina Maskvą nesantaikos kurstymu prorusiškų separatistų kontroliuojamoje Ukrainos dalyje.