„Ženevos susitarimas yra ne tik nevykdomas, bet ir žengiami žingsniai, pirmiausia tų, kurie užgrobė valdžią Kijeve, šiurkščiai pažeidžiantys Ženevoje pasiektus susitarimus“, - spaudos konferencijoje Maskvoje sakė S. Lavrovas.

Prašo finansinės paramos
Tęsiantis krizei tarp Kijevo ir Kremliaus, Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas interviu, kuris buvo parodytas sekmadienį, perspėjo, kad Rusija kenkia pasauliniam stabilumui ir branduolinio ginklo neplatinimo pastangoms.
Prieš JAV viceprezidento Joe Bideno vizitą premjeras taip pat ragino suteikti finansinę ir ekonominę pagalbą, padėti modernizuoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, bet ginklų nepaprašė.
„Pasaulis turi priežastį nerimauti dėl (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino ketinimų, nes ką Rusijos Federacija padarė – jie pakenkė pasauliniam stabilumui“, – sakė A. Jaceniukas NBC laidai „Meet the Press“, kai šeštadienį davė jai interviu.
„Jie iš esmės eliminavo branduolinio (ginklo) neplatinimo programas“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje 1994 metų Budapešto memorandumą, pagal kurį Ukraina perdavė savo branduolinius ginklus mainais į suverenumo garantijas iš Maskvos ir Vakarų valstybių.
„Rusija pažeidė šį susitarimą ir Rusija pakirto visą branduolinio (ginklo) neplatinimo programą, – sakė A. Jaceniukas. – Ir visiškai aišku, kad šiandien Rusija ... yra grėsmė pasauliui, grėsmė Europos Sąjungai ir reali grėsmė Ukrainai“.
J. Bidenas į Kijevą turi atvykti šią savaitę. Pasak A. Jaceniuko, be finansinės ir ekonominės paramos, reikia „peržiūros“ Ukrainos pajėgoms.
Tačiau jis neatsakė į klausimą, ar Kijevui reikia ginklų.
„Mes turime būti labai geros formos, kad sustabdytume Rusiją, o tai formai mums reikia ... realios paramos iš mūsų partnerių Vakaruose, – sakė jis. – Mums reikia finansinės ir ekonominės paramos, mums reikia modernizuoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir atlikti visų Ukrainos gynybos sistemos struktūrų peržiūrą.“
Tame pačiame interviu A. Jaceniukas apkaltino V. Putiną ekspansionistinėmis ambicijomis.
„Prezidentas Putinas svajoja atkurti Sovietų Sąjungą ir kasdien eina vis toliau ir toliau, ir Dievas težino, kur yra galutinė stotelė“, – sakė jis.
Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Sergejus Kisliakas atsikirto į šiuos kaltinimus.
„Bet kokie pareiškimai apie tai, kad mes svajojame atkurti Sovietų Sąjungą, yra pačia savo prigimtini klaidinga sąvoka“, – sakė jis interviu „Fox News Sunday“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)