Taip jis teigė interviu televizijai „Bloomberg“.

„Neturime jokių ketinimų kur nors siųsti karius“, – sakė Rusijos URM vadovas interviu.

„Bandymai įtraukti Ukrainą į NATO bus labai neigiami visai Europos saugumo sistemai, mes būtume kategoriškai prieš tai. Neturiu ko slėpti“, – sakė jis.

„Tai bus ne tik ukrainiečių NATO klausimas, tai bus klausimas, susijęs su Rusija“, – pabrėžė jis.

Na o kalbėdamas apie Ukrainos įstojimo į ES perspektyvas, rusų ministras teigė, kad šis pasirinkimas priklauso nuo pačios Ukrainos, bet jis turi suvokti galimas pasekmes jai dėl įsipareigojimų Nepriklausomų valstybių sandraugoje.

S. Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Ukraina yra prie pilietinio karo slenksčio, todėl bus sudėtinga surengti vėliau šį mėnesį numatytus prezidento rinkimus.„Kai ukrainiečiai žudo ukrainiečius, manau, kad priartėti arčiau prie pilietinio karo nebeįmanoma“, – sakė ministras interviu televizijai „Bloomberg“.

S.Lavrovas pridūrė, kad „Ukrainos rytuose ir pietuose vyksta karas, tikras karas, su sunkiaisiais ginklais“.

„Ir jeigu tai padeda laisviems ir sąžiningiems rinkimams, aš nežinau, kas yra laisva ir sąžininga“, – sakė jis.

S. Lavrovas paragino išsiaiškinti, kodėl ukrainiečių kovotojai naudojo sraigtasparnius su JTO simbolika, vykdant specialiąsias operacijas šalies pietryčiuose, informuoja russian.rt.com.

Antradienį pasirodė informacija, kad ukrainiečių kariai prie Kramatrosko Donecko srityje, kur vyko protesto slopinimo operacija, naudojo sraigtasparnius su JTO simbolika, kurie dalyvavo taikdarių misijoje Konge. Dabar JTO pradėjo dialogą dėl šio incidento su Ukrainos valdžia.

„Žinoma, mes norime suprasti, kaip atsitiko, kad sraigtasparniai su JTO logotipu buvo naudojami prieš protestuotojus šalies pietuose“, – sakė S. Lavrovas.

Ministras priminė, kad JTO jau išsakė stiprų susirūpinimą dėl tokios informacijos.

S. Lavrovas taip pat pasisakė už dalyvavimą apskritojo stalo diskusijoje dėl visų Ukrainos problemos šalių konflikto sprendimo.

„Nežinau tikslios sudėties apskritojo stalo, kuris, kai suprantu, nebuvo anonsuojamas Kijeve. Mes įsitikinę, kad nacionalinio dialogo sėkmei absoliučiai būtinas visų Ukrainos regionų dalyvavimas – ne tik pietų ir rytų, bet ir vakarų“, – sakė ministras.

Jo teigimu, vakaruose irgi yra klausimų, susijusių su mažumos apsisprendimu.

„Jie nori laikytis savo taisyklių, kultūrinės autonomijos, kaip ir sakė Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Visų pusių įtraukimas – raktas į sėkmę“, – pabrėžė S. Lavrovas.

Ministro manymu, žodžiai, jog dialoge gali dalyvauti tas, kieno rankos nesuteptos krauju, labai retoriška pastaba.

„Kas gali teisingai nuspręsti, kieno „rankos suteptos krauju“. Matome sąsają su Sirijos krize, kai Vakarai sakė: kiekvienas gali dalyvauti, tik ne tie, kurių „rankos suteptos krauju“. Kaip atskirsite žmones, kurių rankos suteptos krauju“, – sakė S. Lavrovas.

„Rusija turi rimtų įtarimų, kad Ukrainos pietryčiuose veikia samdomi kariai iš JAV“, – pabrėžė Rusijos URM vadovas.

Be to, jis mano, kad Vakarai negali rimtai svarstyti ekonominių sankcijų Rusijai įvedimo, nes jaučia atsakomybę už pasaulio ekonomiką.

„Nemanau, kad ekonominės sankcijos rimtai svarstomos, turint omenyje Vakarų atsakingumą už pasaulinę ekonomikos sistemą“, – sakė S. Lavrovas.

Jis pabrėžė, kad sankcijų prieš Rusiją dėl situacijos Ukrainoje kontekste nesiimtų kalbėti apie Iranui pritaikytus apribojimus.

Be to, rusų ministras pabrėžė, kad Rusija neatsakė į Vakarų sankcijas, nes nenori konfrontacijos.

„Kaip žinote, mes – mandagūs žmonės“, – sakė S. Lavrovas, atsakydamas į klausimą, kodėl Rusijos pusė neįvedė atsakomųjų sankcijų Vakarų šalims.

„Nenorime konfrontacijos“, – pareiškė S. Lavrovas ir pridūrė, kad Maskva gali pagalvoti apie atsakomuosius žingsnius tokiu atveju, jei „isterija tęsis“.