Šis bandymas buvo jau antrasis per trumpesnį nei savaitės laikotarpį nesėkmingas mėginimas paleisti raketą „Musudan“. Pasak ekspertų, šių raketų trūkumus Pchenjanas gali pašalinti jau ateinančiais metais.

Praeitą šeštadienį įvykdytas ankstesnis bandymas buvo pasmerktas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos, šiuo metu diskutuojančios dėl naujų sankcijų Pchenjanui dėl praeitą mėnesį susprogdinto penktojo branduolinio užtaiso.

Pietų Korėjos ir JAV kariuomenės analitikai nurodė, kad ketvirtadienį paleista raketa tikriausiai sprogo tuojau po starto, įvykusio apie 6 val. 30 min. Pchenjano (1 valandą Lietuvos) laiku.

„Mūsų kariuomenė griežtai smerkia Šiaurės Korėjos tęsiamas neteisėtus ir provokuojančius veiksmus, taip pat yra visiškai pasiruošusi tolesnių provokacijų tikimybei“, – sakoma Pietų Korėjos jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

Šiaurės Korėjos gamybos raketos „Musudan“, pirmąkart pristatytos per karinį paradą Pchenjane 2010 metų spalį, teoriškai galėtų nuskrieti 2,5–4 tūkst. kilometrų.

Šios raketos mažų mažiausiai galėtų smogti taikiniams visoje Pietų Korėjoje ir Japonijoje, bet galbūt galėtų nuskrieti iki JAV karinių bazių Guame.

Šiemet buvo atlikti jau aštuoni „Musudan“ bandymai, bet tik vienas jų buvo sėkmingas.

Birželį paleista „Musudan“ nuskriejo 400 km ir nukrito Japonijos jūroje. Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas teigė, kad tai įrodo jo šalies gebėjimą smogti JAV karinėms bazėms „Ramiojo vandenyno operacijų teatre“.

Nors daug bandymų buvo nesėkmingi, kai kurie ekspertai įsitikinę, kad raketos konstruktoriai daro sparčią pažangą, tad „Musudan“ gali greitai būti parengta operatyviniam naudojimui.

Pasak aerokosminių technologijų inžinieriaus Johno Schillingo, raketų variklių specialisto, įtemptas „Musudan“ bandymų tvarkaraštis, nors ir didinantis nesėkmių tikimybę, taip pat suteikia galimybę gauti daugiau informacijos iš kiekvieno paleidimo.

„Jeigu jie tęs šiuo tempu, vidutinio nuotolio balistinės raketos „Musudan“ gali būti parengtos operatyviniam naudojimui kuriuo nors metu ateinančiais metais – daug anksčiau negu iki šiol buvo tikėtasi“, – J. Schillingas neseniai rašė tinklalapyje „38North“, priklausančiame Johnso Hopkinso universiteto JAV ir Korėjos institutui.