Tokią nuomonę per interviu „Otkrytaja Rossija“ išsakė politologas Stanislavas Belkovskis, skelbia charter97.org.

Vladimiras Putinas norėtų užsivilkti Stalino rūbą ir grįžti prie 1945 metų Jaltos-Potsdamo pasaulio tvarkos, o tai tiesiog neįmanoma, nes toks pasaulis su trenksmu griuvo 1989 metais kartu su Berlyno siena“, – teigia politologas.

„V. Putinas siekia sugrąžinti pasaulį, kuriame egzistuoja didžiųjų valstybių įtakos zonos ir kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka karinė galia. Vakarai tokio pasaulio sugrįžimo nenori“, – pabrėžia S. Belkovskis.

Stanislavas Belkovskis
Ukraina – viso labo erdvė deryboms, manevrams jų metu. Taip, V. Putinas Ukrainos klausimu turi taktinių, vietinių reikalavimų – tai ir Donecko bei Luhansko sričių autonomija, ir Krymo gerovės užtikrinimas, ir garantija, kad Ukraina neprisijungs prie NATO, ir Padniestrės gerovė. Tačiau visa tai yra viso labo dingstis deryboms dėl klausimo, ar Rusija yra tikra Sovietų Sąjungos teisių perėmėja ar ne, ar V. Putinas yra 1945 metų tradicijos Stalinas ar ne“, – samprotauja politologas.

„Manau, jeigu V. Putino reikalavimai būtų susiję vien su Ukraina, Vakarai sutiktų ją atiduoti. Bet Vakarai supranta, kad V. Putino tikslas – visai ne Ukraina.

Jam reikia ne pačios Ukrainos, ši šalis jam visiškai nereikalinga. V. Putinui reikalingas Stalino statusas, tautos-nugalėtojos pasauliniame kare lyderio statusas.

Vakarai supranta, kad Ukrainos perleidimas – sugrįžimas prie Jaltos-Potsdamo sistemos, užgimusios 1945 metais ir pasibaigusios 1989 metais griuvus Berlyno sienai.

Tokia padėtis – didelė sėkmė Ukrainai: Vakarai V. Putinui dėl tokių dalykų nenusileis ir Ukrainos neatiduos“, – mano S. Belkovskis.

„Vakarai nori duoti V. Putinui suprasti: „Tu, seni, esi įpėdinis šalies, pralaimėjusios pasaulinį karą, konkrečiai – Šaltąjį karą, kuris tęsėsi nuo 1946 iki 1991 metų, todėl Stalino statuso niekaip negausi, nes to nenusipelnei“, – teigia politologas.