„Vis dar esu įsitikinęs, kad lėktuvo „Boeing“ mes nenumušėme, dėl visko kaltas tik Kijevas – ir dėl paties numušimo, ir dėl to, kad jie neuždarė oro erdvės. Tačiau tikrasis tyrimas bus atliktas tik tada, kai mes nugalėsime“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka, komentuodamas Nyderlandų vadovaujamos tarptautinės tyrimų grupės ataskaitą apie MH17 katastrofą.

Nyderlandų vadovaujami tyrėjai trečiadienį paskelbė radę įrodymų, kad „Malaysia Airlines“ lainerį 2014-ųjų liepą numušęs mobilusis raketų kompleksas „Buk“ buvo atgabentas į separatistinio konflikto krečiamą Rytų Ukrainą iš Rusijos, o vėliau sugrąžintas į Rusijos teritoriją.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad raketa buvo paleista iš tuo metu prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos.

Tačiau tyrėjų grupė tiesiogiai nekaltina Maskvos parūpinus separatistams raketą ir jos transportavimo sistemą. Rusijos vyriausybė atkakliai neigia kaip nors prisidėjusi prie lėktuvo numušimo.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs keleivinis laineris „Boeing 777“ buvo numuštas virš sukilėlių kontroliuojamos rytinės Ukrainos. Žuvo visi juo skridę 298 žmonės, tarp kurių buvo 196 Nyderlandų piliečiai.