Tuo tarpu verslininko kompanija ketvirtadienį pranešė, kad jos atstovai viename iš miestų sudarė susitarimą su milicininkais ir prorusiškais separatistais, pagal kurį sukilėliai turėtų pasitraukti iš užimtų vyriausybinių pastatų.

Kol kas neaišku, kiek reikšmingi šie įvykiai. Milicininkų paskelbtose nuotraukose nematyti, ar patruliuojantys darbininkai turi ginklus, taip pat neaišku, ar jie priešintųsi ginkluotiems separatistams, kurie paskelbė dviejų rytinių Ukrainos regionų nepriklausomybę nuo Kijevo.

Tačiau milicija nurodė, kad Mariupolyje ir Makijivkoje vykdomas patruliavimas padėjo užkirsti kelią nusikaltimams, įskaitant apiplėšimą.

495 tūkst. gyventojų turintį Mariupolį, esantį Donecko srityje, praėjusią savaitę buvo apėmęs smurtas - čia per milicininkų ir protestuotojų susirėmimus žuvo mažiausiai septyni žmonės.

Prie patruliuojančių milicininkų prisijungę darbininkai yra iš plieno gamyklų, kurių savininkė yra „Metinvest“ - ši įmonė priklauso turtingiausiu žmogumi Ukrainoje laikomo Rinato Achmetovo verslo imperijai.

Trečiadienį verslo magnatas paskelbė pareiškimą, kuriame paragino Donecką likti Ukrainos dalimi, teigdamas, kad nepriklausomybė ar prisijungimas prie Rusijos regionui turėtų katastrofiškų ekonominių padarinių.

Šis įspėjimas, regis, neatšaldė Donecko separatistų, kurie regioną paskelbė „Donecko liaudies respublika“, įkarščio - jie ketvirtadienį pranešė įsteigę savo aukščiausią įstatymų leidžiamąją instituciją.

Vis dėlto „Donecko liaudies respublikos“ lyderis Mariupolyje kartu su plieno gamyklos vadovais ir vietos milicija sudarė susitarimą dėl saugumo situacijos mieste pagerinimo ir separatistų užimtų vyriausybinių pastatų atlaisvinimo, teigiama „Metinvest“ pareiškime.

Tai rodo, kad R.Achmetovas per savo įmones galėtų atlikti svarbų vaidmenį ieškant krizės sprendinio.

Slovjanske – susirėmimai su teroristais

Praėjusią parą teroristai ir toliau puldinėjo Ukrainos pajėgų, Slovjanske vykdančių antiteroristinę operaciją, pozicijas. Tačiau separatistai sulaukė nuožmaus atsako, skelbia Ukrainos gynybos ministerijos atstovai spaudai, informuoja glavcom.ua.

Gegužės 15 dieną Ukrainos pajėgos sėkmingai išardė dar du separatistų postus.

„17.40 val. Slovjanske teroristai apšaudė Ukrainos pajėgų pozicijas prie televizijos bokšto (...). Ukrainos pajėgos sėkmingai atsišaudė. Teroristai buvo priversti trauktis. Ukrainos pajėgos nuostolių nepatyrė“, - teigiama Ukrainos gynybos ministerijos pranešime.

Ketvirtadienį 17.50 val. teroristai apšaudė Ukrainos pajėgų postą prie Semenovkos gyvenvietės. Susirėmimo metu Ukrainos kariams pavyko pasipriešinti, aukų taip pat nepareikalauta.

Ketvirtadienį 19.40 val. vykdant teritorijos žvalgybą prie Ukrainos valdžios pajėgų kontroliuojamo posto, teroristai iš snaiperinių šautuvų apšaudė misiją atlikusius karius. Ukrainos nacionalinė gvardija ėmėsi atsakomųjų veiksmų. Gynybos ministerijos teigimu, Ukrainos pajėgos nuostolių nepatyrė.