Apie tai rašoma tinklalapyje euromaidanpress.com, kuriame daroma prielaida, kad Luhansko miestas yra ruošiamas Rusijos aneksijai.

M. Beck vardija, jog pirmiausiai neramina tai, kad miestas yra pilnas Rusijos kareivių.

Be to, rekonstruojama miesto infrastruktūra, pavyzdžiui, elektros tinklai, yra jungiami su Rusijos tinklais.

Prisimenant Krymo aneksijos atvejį, M. Beck pastebi, kad miesto gyventojams jau dalijami rusiški pasai, taip pat Rusijos rubliai.

Panašiai situacija klostėsi ir po Rusijos - Gruzijos paliaubų, kai Rusijos remiama policija Pietų Osetijoje privertė etninius gruzinus priimti Rusijos pasus arba išvykti iš teritorijos, baiminantis etninio valymo.

Skelbiama, jog Rusijos pasai išduodami ir Donecke.

Susirėmimai Mariupolyje - nepaisant sutartų paliaubų

Šeštadienio vakarą BBC paskelbė, jog jų korespondentas Mariupolyje mato prie miesto vykstančius sprogimus: susirėmimai, nepaisant susitarimo dėl paliaubų, tęsiasi.

Mariupolis žymi svarbią geopolitinę Luhansko-Donecko-Mariupolio liniją, kuri plačiu frontu atveria priėjimą prie Azovo jūros.

Ukrainos vyriausybinės pajėgos šeštadienį vakare netoli strateginę reikšmę turinčio Mariupolio uosto Rytų Ukrainoje buvo apšaudytos iš artilerijos pabūklų ir tai yra pirmas rimtas prieš maždaug 30 valandų paskelbto ugnies nutraukimo pažeidimas.

Rusijos ir Ukrainos prezidentai anksčiau sakė, kad ugnies nutraukimo, kuris yra taikos gairių penkis mėnesius trunkančiam konfliktui užbaigti dalis, daugiausia laikomasi visoje Rytų Ukrainoje, kur Kijevo pajėgos kovojo su prorusiškais separatistais.

„Reuters“ reporteris vėlai šeštadienį girdėjo ilgai trukusią artilerijos ugnį į rytus nuo Mariupolio, svarbaus „karšto rajono“ pastarąją kovų savaitę, o tada matė miesto ribose degančius sunkvežimį, degalinę ir pramoninį objektą.

Reporteris taip pat matė sunkvežimius, skubančius rytų kryptimi su provyriausybiniais kovotojais savanoriais. Ta pačia kryptimi taip pat važiavo tankai ir šarvuočiai.

„Buvo artilerijos ataka. Gavome virtinę smūgių. Neturime informacijos apie aukas“, – sakė vienas ukrainiečių pareigūnas.

Mariupolyje buvo bandoma sukurti separatistų forpostą dar gegužės-birželio mėnesiais, tačiau tuomet Kijevui ištikimoms pajėgoms pavyko stabilizuoti situaciją.

Paskelbtas paliaubų protokolo tekstas

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) paskelbė protokolo, kurį šią savaitę Minske pasirašė Ukrainos ir Rusijos atstovai, tekstą. Jį pasirašė buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas, specialioji ESBO atstovė Heidi Tagliavini, taip pat Donecko liaudies respublikos (DLR) vadovas Aleksandras Zacharčenka, DLR vicepremjeras Andrejus Purginas ir „Luhansko liaudies respublikos“ vadovas Igoris Plotnickis.

Protokole teigiama, kad konfliktuojančios šalys turi įgyvendinti šiuos žingsnius:

užtikrinti, kad nedelsiant būtų nutraukta ugnis;
sudaryti sąlygas ESBO stebėti, ar nepažeidžiamos paliaubų sąlygos;
įvykdyti valdžios decentralizaciją – šiam tikslui priimti ypatingo statuso įstatymą „Apie laikiną savivaldos tvarką atskiruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose“;
užtikrinti nuolatinę ESBO stebėseną Ukrainos-Rusijos pasienyje, sukurti saugumo zonas pasienyje;
paleisti visus belaisvius ir neteisėtai sulaikytus žmones;
priimti įstatymą, neleidžiantį persekioti ir bausti asmenis dėl buvusių įvykių atskiruose Luhansko ir Donecko sričių rajonuose;
tęsti tautą vienijantį dialogą;
pagerinti padėtį Donbase humanitarinės pagalbos atžvilgiu;
užtikrinti, kad įvyktų pirmalaikiai savivaldos rinkimai;
iš Ukrainos teritorijos išvesti neteisėtas karines pajėgas;
patvirtinti Donbaso ekonominio atgimimo programą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3966)