Praėjus dienai nuo tada, kai policija nukovė du ginkluotus vyrus, mėginusius iš pasalų užpulti Garlande vykusį prieštaringai vertinamą musulmonų pranašo Mahometo karikatūrų konkursą, pradėjo aiškėti su įtariamaisiais susijusios detalės.

Vienas įtariamasis, kurį šaltinis federalinėje teisėsaugoje įvardijo kaip Eltoną Simpsoną, socialiniame tinkle „Twitter“ prieš pat išpuolį susiejo save su ISIS. Jis buvo pažįstamas ir federaliniams tyrėjams. 2011 metais jis buvo nuteistas už melagingą pareiškimą, susijusį su tarptautiniu ir vidaus terorizmu.

Kitas įtariamasis, kurį du federaliniai pareigūnai įvardijo kaip Nadirą Soofi, buvo E. Simpsono kambariokas – jie gyveno tame pačiame bute Finikse (Arizono valstija). Jis nebuvo žinomas federalinei teisėsaugai, taip pat ir FTB.

Tyrėjai atidžiai peržiūri įtariamųjų namuose Arizonoje rastus įrodymus, mėgindami atsekti įvykių chronologiją.

JAV Nacionalinio saugumo sekretorius Jeh Johnsonas pirmadienį, gegužės 4 dieną, sakė, kad vis dar bandoma išsiaiškinti įtariamųjų motyvus. Jo teigimu, šiuo metu aišku viena – greitai susiorientavęs pareigūnas „galimai išgelbėjo daug nekaltų gyvybių“.

E. Simpsonas ir N. Soofi į „Curtis Culwell Center“ pastatą Garlande, kuriame vyko renginys, taip ir nepateko. Čia sekmadienio vakare kalbėjo dešiniojo sparno olandų politikas, esantis „Al Qaedos“ „juodajame sąraše“.

Garlando policijos departamento atstovas spaudai Joe Harnas pirmadienį žurnalistams sakė, kad abu neperšaunamas liemens vilkėjusius ir automatais ginkluotus vyrus nukovė po darbo valandų renginio apsauginio pareigas ėjęs kelių eismo pareigūnas, ginkluotas vien koviniu pistoletu.

„Mes manome, kad jie siekė patekti į renginių centrą, tačiau jiems nepavyko įveikti mūsų apsaugos“, – sakė J. Harnas.

Šaltinių teigimu, be įtariamuosius nukovusio pareigūno, kuris naudojosi keturiasdešimt penkto kalibro „Glock“, juos taip pat apšaudė keturi galingais automatais ginkluoti SWAT komandos nariai.

„Jie stojo į akistatą su mirtimi, pademonstravo neįtikėtinus įgūdžius ir drąsą, išgelbėjo daug žmonių“, – sakė pareigūnų advokatas Zachas Hornas.

Policija pranešė, kad vienas apsaugos darbuotojas, dirbęs kartu su patruliu, buvo sužeistas į kulkšnį. Niekas iš maždaug dviejų šimtų renginyje buvusių žmonių nenukentėjo.

J. Harnas atsisakė įvardinti incidentą kaip teroro išpuolį, teigdamas, kad jo motyvai vis dar tiriami. „Mes nežinome jų tikslų, išskyrus tai, kad jie norėjo prasibrauti ir šaudyti į policiją“, – sakė Garlando policijos departamento atstovas spaudai.

Sąsajos su ISIS?

Tyrėjai neatskleidė, ką rado įtariamųjų bute, tačiau E. Simpsono įrašai socialinėje žiniasklaidoje užsimena apie vieną galimų motyvų. Prieš pat išpuolį socialiniame tinkle „Twitter“ jis susiejo save su ISIS.

„Tegul Alachas priima mus kaip mudžahedus“, – rašė jis „Twitter“ ir jiedu su bendrininku pasižadėjo būti lojalūs „Amirul Mu'mineen“ (tikinčiųjų vadovui). Terorizmo analitikas Paulas Cruickshankas teigia, kad greičiausiai omenyje turimas ISIS lyderis Abu Bakras al Baghdadi.

Po susišaudymo ISIS propagandistas, kurio sekėjais E. Simsponas ragino tapti jo įrašus skaitančius asmenis, tinkle „Twitter“ parašė: „Allahu Akbar!!!! Du mūsų broliai ką tik paleido ugnį“ Teksaso renginyje.

„Jeigu nekontroliuojama žodžio laisvė, tai tegul jūsų širdys bus atviros mūsų veiksmų laisvei“, – rašė propagandistas, kurį džhadistų tinklalapius prižiūrinčios Amerikos grupės įvardijo kaip Junaidą Hussainą, birtų ISIS kovotoją Sirijoje, žinomą kaip Abu Husseinas al Britani.

2011 metais E. Simpsonas buvo nuteistas trejiems metams lygtinai dėl sąsajų su terorizmu. Prokurorų teigimu, jis FTB agentams tvirtino nekalbėjęs apie galimybę vykti į Somalį dalyvauti „smurtingame džihade“, tačiau kaltinamoji išvada byloja priešingai.

JAV pareigūnai tiria, ar sekmadienio išpuolis susijęs su tarptautiniu terorizmu. E. Simpsono žinutė „Twitter“ gali rodyti, kad išpuolį įkvėpė ISIS, tačiau nebūtinai ši grupuotė jam vadovavo.