Taip naujienų agentūrai LETA pareiškė architektų biuro „Kubs“ vadovė Zalė Kalinka.

Šis biuras ir statė pastatą, informuoja DELFI.lv.

Z. Kalinkos teigimu, projektui buvo gauti visi reikiami leidimai. Be to, yra daugybė pavyzdžių, kai ant stogų įrengiamos žaliosios zonos. Durpės ir augalai ant stogo negalėjo būti stogo įgriuvimo priežastis. Stogo tvirtumą jau tikrino, jis galėjo atlaikyti tokį svorį. Architektė priminė, jog pastato stogas atlaikė dvi sniegingas žiemas, o sniego sluoksnis svėrė kur kas daugiau. Z. Kalinka mano, kad statant kai kur galėjo būti panaudotos nekokybiškos medžiagos. Biuro vadovė užjaučia žuvusiųjų artimuosius.

Prekybos centras, kurį nuomoja "Maxima", buvo pastatytas bendrovės RE&RE pagal bendrovės "Homburg" projektą. Pastatas buvo užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.

DELFI primena, kad ketvirtadienio vakarą įgriuvo apie 500 kv. metrų stogo. Ant ugniagesių, atvykusių į incidento vietą, užgriuvo kitos prekybos konstrukcijos. Žuvusiųjų skaičius auga ir tikėtina, kad dar augs. Paskutinėmis žiniomis, jau rasti 33 žuvusiųjų palaikai, tarp jų – 3 gelbėtojai. Sužeistųjų skaičius siekia mažiausiai 40, tarp jų vaikas ir 10 gelbėtojų. Daugelis tebėra po griuvėsiais.

Policija tiria tris versijas

Latvijos valstybinė policija tiria tris versijas dėl ketvirtadienį Rygoje įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties, nusinešusios per 30 žmonių gyvybių, policijos vadovas Intas Kuzis sakė penktadienį per spaudos konferenciją po krizių valdymo komiteto posėdžio.

Viena iš versijų susijusi su prekybos centro projektu ir pastato priežiūra, kita – su pačiu pastatu, o pagal trečią nagrinėjamas faktas, kad ant stogo, kur buvo įrenginėjama žalioji erdvė, buvo sukrauta daug sunkių statybinių medžiagų.

Policija turi informacijos, kad prekybos centre priešgaisrinė signalizacija įsijungė dar prieš įgriūvant stogui. Pareigūnai aiškinasi, ar nebuvo pastato valdytojai aplaidumo reaguojant į pavojaus signalą.

I.Kuzis sakė, jog prireikus policija gali iškviesti užsienio ekspertus, kurie tirtų griūties priežastis.

„Maxima“: evakuacija nevyko, nes nebuvo gaisro požymių

Žmonės nebuvo evakuoti iš prekybos centro "Maxima" Rygoje prieš įgriūvant jo stogui, nes ji suveikė komplekso rūsyje ir specialistai konstatavo, kad pavojaus nėra.

Tai pareiškė bendrovės "Maxima Latvia" generalinis direktorius Gintaras Jasinskas, komentuodamas ketvirtadienio vakarą įvykusį tragišką incidentą, nusinešusį daugiau kaip 30 žmonių gyvybes.

"Maxima" penktadienį pranešė, kad tikrina visą informaciją, susijusią su priešgaisrinės signalizacijos įsijungimu.

"Mes žinome, kad tą dieną parduotuvėje kelis kartus įsijungė priešgaisrinė signalizacija, pirmą kartą tai įvyko 16.21 val. Tokio tipo signalizacija reaguoja į padidėjusią temperatūrą, ugnį, dūmus, dulkes. Ji suveikė ne parduotuvės patalpose, o komplekso rūsyje, kur buvo vykdomi statybos darbai", - teigiama "Maximos" pranešime.

Pasak jo, parduotuvės apsaugos darbuotojai patikrino zoną, nurodytą pulte ir 16.30 val. kreipėsi į šio komplekso priešgaisrinės sistemos būklę prižiūrinčią įmonę.

"Į įvykio vietą atvykęs kompanijos „Vesman“ atstovas patikrino patalpas ir neradęs ugnies ar dūmų šaltinio, konstatavo, kad pavojaus nėra. Dėl šios priežasties evakuacija nebuvo vykdoma", - teigia "Maxima".

Ieško ugniagesiai, policija, kariai, šunys

Kai kurių aukų tapatybė nenustatyta, todėl policija ragina visus žmones, kuriems nepavyko susisiekti su savo artimaisiais ir kurie įtaria, kad jie galėjo būti tame prekybos centre, susisiekti su pareigūnais.

Ugniagesių ir gelbėtojų tarnybos pranešime sakoma, kad dar 35 žmonės buvo sužeisti, 28 iš jų paguldyti į ligonines. Tarp sužeistųjų yra 10 ugniagesių.

Ugniagesiai kelių savo kolegų neteko tuo metu, kai jiems atvykus į įvykio vietą įgriuvo dar viena didelė stogo dalis.

Tarnyba apskaičiavo, kad ketvirtadienį vakare įgriuvo maždaug 500 kv.m stogo, kuris griūdamas sugriovė ir dideles aukštų sienų dalis bei kone visas fasado vitrinas.

Didelės gelbėtojų pajėgos, dalyvaujant kariams ir dresuotiems šunims, penktadienį ryte toliau ieškojo gyvų žmonių sugriuvusiame prekybos centre tankiai gyvenamame Latvijos sostinės rajone. Tragedijos vietoje dirbo keturi dideli kranai.

Gelbėtojai kartas nuo karto išjungia visą savo įrangą ir prašo dingusių žmonių giminaičių skambinti jiems, kad galėtų išgirsti skambančius mobiliuosius telefonus, sakė gelbėtojų atstovė Viktorija Šembelė.

Pasak jos, darbai vyksta lėtai, nes ir nuolaužų krūvos, ir išlikusi stogo dalis yra tarsi kortų namelis, galintis lengvai griūti toliau, jeigu bus pajudintos ar pakeltos ne tos dalys.

Gelbėtojai nežino, kiek žmonių dar gali būti po nuolaužomis, bet mano, kad žuvusiųjų skaičius didės.

Paryčiais nufilmuotuose reportažuose matėsi apgriuvusi „Maxima“ parduotuvę įsikūrusi rajone, apstatytame pilkais sovietinės epochos pastatais. Ugniagesių ir greitosios pagalbos automobiliai buvo apsupę prekybos centrą, kurio stogas įgriuvo ketvirtadienio vakarą, kai pastate buvo daugybė po darbo apsipirkti užsukusių žmonių.

Pastatas, kurio ilgis yra apie 500 metrų, buvo apšviestas prožektoriais, o gelbėtojai plušėjo, valydami nuolaužas.

Kelios dešimtys žmonių lūkuriavo netoli apgriuvusio pastato, laukdami žinių apie savo artimuosius. Kol kas nežinoma, kiek žmonių liko įstrigę po griuvėsiais.

„Ten liko mano žmona. Apie ją nėra jokios informacijos – ar ji žuvusi, ar gyva. Kai tik paskambinu, nebūna jokios informacijos“, – sakė Igoris Umanovas.

Gelbėtojams darbuojantis jau 15 valandų, vyras sakė tikintis, kad jo žmona tebėra gyva.

Gelbėtojai periodiškai sustabdydavo darbus, mėgindami išgirsti gyvų galėjusių likti žmonių balsus arba mobiliųjų telefonų skambučius, nurodė Latvijos televizija.

Vienas „Maxima“ atstovas sakė, kad buvo sužeisti penki parduotuvės darbuotojai, iš kurių du buvo hospitalizuoti, tačiau dar trys nebuvo rasti.

Liudininkai: į perspėjimą visi reagavo ramiai

Liudininkai praneša, kad įgriuvęs stogas užkirto pirkėjams išėjimą iš pastato, žmonėms teko savo jėgomis kastis kelią.

Pirminiais duomenimis, didžiausias smūgis teko kasoms, daržovių skyriui ir prekybos centre esančiai parduotuvei „Drogas“, informuoja DELFI.lv.

Kaip DELFI papasakojo šalia prekybos centro gyvenanti Anžela, ji buvo parduotuvėje 15.30 val. Tuo metu per garsiakalbį pasigirdo prašymas pirkėjams ir pardavėjams išeiti iš patalpų. „Pasigirdo garsas, tarsi būtų įsijungusi priešgaisrinė signalizacija. Visi ėmė be panikos eiti (iš salės). Išoriškai visi atrodė gana ramūs. Nedidelių parduotuvių prekybos centre pardavėjai, taip pat kirpėjai iš karto užsidarė ir išėjo“, – pasakojo Anžela.

Pardavėja Julija Satochodinova, dirbusi parduotuvėje „Narvesen“, papasakojo, kad prieš griūnant konstrukcijai visi girdėjo pavojaus sireną, o darbuotojus įspėjo palikti patalpas. Signalas nepertraukiamai skambėjo 10 – 15 min., pardavėjai paklausė, ar gali grįžti į darbo vietas. Viena pardavėja paklausė apsaugos darbuotojų, kodėl kaukė signalizacija. Jai atsakė, kad atsitiktinai paspaustas pavojaus signalo mygtukas, o nieko neatsitiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)