Rusijos leidinio RBK atliktas žurnalistinis tyrimas, skirtas Maskvos valstybinio universiteto plėtrai, padėjo O. Kašinui tarp universiteto mokslo tarybos narių identifikuoti V. Putino dukrą, rašo svetainė tsn.ua.

Ji esą vadovauja organizacijai „Innopraktika“, kuri užsiima inovacijų paieška ir mokslinėmis konsultacijomis ir rengia stambią Maskvos valstybinio universiteto plėtrą, pritraukusią stambiausių Rusijos įmonių atstovus.

„Maskvos valstybinio universiteto mokslinės tarybos narė ir akrobatinio rokenrolo čempionė Jekaterina Vladimirovna Tichonova, gimusi 1986 metų rugpjūčio 31 dieną, pasirinkusi pseudonimą veikiausiai savo močiutės (buvusios V. Putino žmonos motinos – aut.past.) Jekaterinos Tichonovnos Škrebnevos garbei. Jokios baimės!“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė O. Kašinas.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalui „Forbes“ nurodė nežinantis apie V. Putino dukters darbą Maskvos valstybiniame universitete.

„Nežinau, kas ta moteris. Negaliu vertinti, aš nežinau. Iki šiol daug merginų buvo laikomos Vladimiro Putino dukterimis“, – sakė V. Peskovas.

Trečiadienį, sausio 28 dieną, RBK paskelbė tyrimą apie Maskvos valstybinio M. V. Lomonosovo universiteto plėtrą ir papasakojo apie projektą, numatantį įkurti mokslinį technologijų slėnį, vertinamą 110 mlrd. rublių (1,43 mlrd. eurų).

Šio projekto ekspertizėje dalyvauja „Nacionalinis intelektualinių rezervų centras“ (NIRC) – struktūrinis universiteto padalinys, kuris kartu su „Nacionalinio intelektualinio vystymosi“ (NIV) fondu dirba kaip prekinis ženklas „Innopraktika“.

Fondo direktorės pareigas eina J. Tichonova, kuri kartu su Maskvos valstybiniu universitetu duomenų bazėje SPARK įvardijama kaip viena iš šio fondo steigėjų.

NIV direktoriaus pavaduotoja Natalija Popova RBK nurodė, kad fondas buvo įsteigtas Maskvos valstybinio universiteto rektoriaus Viktoro Sadovničijaus iniciatyva. Pasak N. Popovos, Jekaterina Tichonova kartu su ja studijavo Maskvos valstybiniame universitete, tuomet V. Sadovničijus „pakvietė Jekateriną“ dirbti, o ši pasikvietė ją kartu.

RBK, remdamasis SPARK duomenimis, rašo, kad 2013 metais šis fondas iš bendrovės „Rosatom“ gavo užsakymą už 40 mln. rublių (520 tūkst. eurų) – reikėjo sudaryti Maskvos valstybinio universiteto gamtos mokslų fakultetų technologijų albumą ir sukurti tam skirtą programą.

Tais pačiais metais šis fondas laimėjo vienos iš „Transneft“ „dukrelių“ ir Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RFPI) konkursus, o 2014 metų gegužę kaip vienintelis konkurso dalyvis užsitikrino maždaug 2,8 mln. rublių (36,4 tūkst. eurų) vertės valstybinį kontraktą su ta pačia „Transneft“ „dukrele“.

2014 metų gruodį fondas pasirašė dar du kontraktus su „Rosatom“ – 15,29 ml. rublių (199 tūkst. eurų) ir 24,545 mln. rublių (319 tūkst. eurų) užsakymams.

RBK taip pat pažymi, kad 2015 metų sausį Jekaterina Tichonova, lydima Kirilo Šamalovo – įmonės „Sibura“ savininko ir V. Putino bičiulio iš Sankt Peterburgo bei banko „Rossija“ akcininko Nikolajaus Šamalovo sūnaus, apsilankė „Rusijos sesijoje“ ekonomikos forume Davose.

Gauti J. Tichonovos komentarą leidiniui RBK nepavyko.