Viešųjų ryšių vadybininkas Vladimiras, kuris yra vedęs, turi du vaikus, o smurtą laiko sportu, sekmadienį grįžo iš naujausio mūšio lauko Europos čempionate Prancūzijoje ir pareiškė, kad „anglai yra merginos“.

Jam nerūpi, kad UEFA pagrasino išmesti Rusiją, kurioje 2018-aisiais vyks pasaulio futbolo čempionatas, iš Europos čempionato jei pasikartos tokios muštynės, kaip šeštadienį Marselyje, kur Anglija ir Rusija sužaidė lygiosiomis 1:1.

Įtampa tarp sirgalių pratrūko stadione „Stade Velodrome“, kai rusų chuliganai puolė į anglų sirgalių zoną ir privertė bėgti daugybę žiūrovų, tarp jų – moteris ir vaikus.

Prieš rungtynes šimtai anglų ir rusų sirgalių įnirtingai pliekėsi Marselio Senojo Uosto rajone.

Šeštadienį 35 žmonės buvo sužeisti, trys – sunkiai, ir tai buvo didžiausias smurto protrūkis per tarptautinius turnyrus nuo 1998 metų pasaulio čempionato Prancūzijoje.

Vladimiras, kuris su AFP kalbėjosi susitaręs, kad nebus skelbiama jo pavardė, Marselyje praleido mažiau nei 48 valandas, bet „matė visus pagrindinius įvykius ir tam tikru mastu juose dalyvavo“.

Jo apskaičiavimu, maždaug 150 „stipriausių“ rusų chuliganų buvo nuskridę į Marselį Anglijos ir Rusijos rungtynėms.

Šis „Lokomotiv Moskva“ aistruolis sakė, kad 500-600 šio klubo gerbėjų užsiima chuliganizmu „per tokius svarbius renginius kaip Europos čempionatas“.

Tikslingi chuliganai

Kalbama, kad iki 15 tūkstančių rusų čempionato proga nuvyko į Prancūziją, o Vladimiras sako, kad per tokius renginius ištikimybė klubams pamirštama.

„Nesvarbu, iš kokio miesto atvyksta gerbėjai ar už kokią komandą jie serga. Svarbu tai, kad mes visi esame iš Rusijos. Mes kovosime su anglais“, – sakė jis.

Užkietėję rusų sirgaliai savo gaujoms duoda angliškus pavadinimus, tokius kaip „mob“ (minia, tuntas, sambūris) ar „crew“ (įgula, komanda), bet laiko save nesutaikomais britų sirgalių priešininkais.

„Anglai visada sako, kad yra pagrindiniai futbolo chuliganai. Mes norim parodyti, kad anglai yra merginos“, – sakė Vladimiras.

Daugelis chuliganų nelabai domisi pačiomis rungtynėmis ir jiems nerūpės, jei UEFA diskvalifikuos jų rinktinę, pridūrė jis.

„Manau, kad tai sprendimas, kuris niekaip nepaveiks to, ką chuliganai darys toliau, – sakė jis. – Niekas nesustabdys šių žmonių.“

Jis priešino rusų chuliganus su anglų sirgaliais, kuriuos pavadino „dideliais senesniais vyrais, geriančiais daug alaus“.

„Gerbėjai ir chuliganai iš Rusijos daugiausia yra jaunesni, 20-30 metų, ir namuose dauguma jų sportuoja. Jie užsiima tokiu sportu kaip boksas ar visokie kovos menai, – pasakojo Vladimiras. – Tikslas yra ateiti ir įrodyti, kad anglų gerbėjai nėra chuliganai, (kad) jie nežino, kaip kovoti. Daug rusų vaikinų atvyksta specialiai su šiuo tikslu.“

Tai kaip sportas

Rusų chuliganai mėgins išprovokuoti mūšį su kokia nors anglų gerbėjų grupe kokiame nors bare, bandydami pačiupti jų komandos transparantą, sakė jis.

Vladimiras pabrėžė, kad nors anglai per muštynes „naudoja kėdes ir butelius, rusų stilius yra tik kumščiai“, nes ginklų naudojimas „sukelia daug nereikalingų sužeidimų“.

„Mums tai kaip sportas, – pridūrė jis. – Mes netrokštame žudyti ar sužeisti. Yra troškimas parodyti mūsų jėgą.“

Britų teisėtvarkos palaikymo per čempionatą vadovas sakė, kad rusų sirgaliai mūšiui pasirengė atsinešdami dantų apsaugas, kovos menų pirštines ir peilius.

Vladimiro nuomone, prancūzų policija per smurto protrūkius buvo pasyvi.

Jis pridūrė, kad rusų chuliganai labai stengiasi susilieti su minia ir niekada nevilki rinktinės marškinėlių ir nesineša šalies vėliavos.

„Jei pamatai vyruką su Rusijos vėliava ar Rusijos marškinėliais, jis niekada nebus chuliganas, – sakė jis. – Chuliganas turi rengtis taip, kad ištirptų minioje. Aš vilkėjau marškinius, kelnes, avėjau odinius batus.“

Jis sakė, kad į Prancūziją grįš tik tuo atveju, jei Rusija žais finale, ir prognozavo, kad kitos rungtynės „bus daug ramesnės“.