Padniestrė, kuri ribojasi su Ukraina ir kurioje gyvena daugiausia rusakalbiai, nepriklausomybę nuo Moldovos paskelbė 1990 metais. Regione yra dislokuoti Rusijos kariai, bet jokia valstybė jo nepripažįsta.

Vicepremjeras D. Rogozinas, kuris taip pat yra prezidento Vladimiro Putino specialusis atstovas Padniestrėje, šiame separatistiniame regione apsilankė dalyvauti penktadienio iškilmėse, kuriomis buvo paminėta pergalė prieš nacius Antrajame pasauliniame kare.

Rusijos įvykdyta Krymo aneksija pakurstė nuogąstavimus, kad Maskva gali pareikšti pretenzijas į kitus ginčijamus buvusius sovietinius regionus, kuriuose gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

D.Rogozinas sakė, kad jam pavyko atvežti į Maskvą peticiją ir daugumą dėžių su parašais, nors jo delegacijos lėktuvą Kišiniovo oro uoste apieškojo Moldovos pareigūnai.

„Padniestrės gyventojų parašai dėl šios respublikos pripažinimo yra Maskvoje. Moldovos specialiosios tarnybos, kurios užlaikė mūsų lėktuvą, tiesiog gavo mažesniąją mūsų krovinio dalį“, – „ Facebook“ pasigyrė D.Rogozinas.

Kišiniovas vėlai šeštadienį pranešė, jog „konfiskavo šią medžiagą, kad ją išstudijuotų“.

Moldovos valdžia užsipuolė D.Rogozino „neproduktyvius“ veiksmus ir „provokuojamus pareiškimus dėl Moldovos“, kurie „nepadeda daryti pažangos (sprendžiant) Padniestrės konfliktą“.