Nors dažnai tiesioginiame eteryje pasirodančiam Maskvoje gyvenančiam amerikiečių žurnalistui Michaeliui Bohmui tokio pobūdžio šou nėra naujiena, vis dėlto net ir jis pripažįsta, kad tai buvo itin sudėtinga diena, rašo „The Washington Post“.

„Jie pasikvietė šešis sirus ir visi jie palaikė B. al Assadą!” – po televizijos šou sakė jis.
Visi dėkojo V. Putinui už „Sirijos išgelbėjimą“. Dėkojo jam, nes jis – nuostabiausias prezidentas Žemėje“, – piktinosi M. Bohmas.

Panašiai kalbėjo ir kiti mažumos atstovai: vakarietis, ginantis Jungtines Valstijas ir NATO, ukrainiečių nacionalistas, smerkiantis Rusijos agresiją, o taip pat ir keli išsilavinę rusai, nepritariantys Rusijos prezidento Vladimiro Putino vykdomai politikai. Konservatyvieji oponentai juos vadina išdavikais ir šnipais. Kiti V. Putino oponentai juos vadina verkšlenančiais berniukais, prisidedančiais prie nacionalinės televizijos transliuojamų Rusijos teisumo įrodymų. Vis dėlto jie tikina, kad jų tikslas – išnaudoti televizijos galingumą Rusijoje, kad pasiektų savo namuose priešais televizorių ekranus esančius žmones.

„Tai – galimybė pateikti kitokią nuomonę“, - patikino M. Bohmas pridurdamas, kad kiti šou svečiai, o kartais ir laidos vedėjas jį perrėkdavo, bet jis niekada nebuvo cenzūruojamas.

„Aišku, kodėl jie mane kviečiasi“, – neabejojo M. Bohmas. „Jie šou sako, kad esu žurnalistas, bet rusams žurnalistas, Valstybės departamentas, Pentagonas – vis tai Jungtinės Valstijos“, – pridūrė jis. Įvertinęs visą prieš jį nukreiptą negatyvą 15 proc. diskusijos „laimėjimą“ jis įvertino kaip pergalę.

„Laimėjimas yra tada, kai pateiki argumentą, pažvelgi į savo oponentus ir pamatai jų pasimetusius žvilgsnius, nes jie neturi žodžių“, – sakė M. Bohmas. Nors Rusija neišrado televizijos žanro, skirto vidutinio amžiaus vyrams, susirenkantiems pasvaičioti politikos tema, vis dėlto tenka pripažinti, kad ši šalis turbūt sėkmingiausiai šį žanrą ištobulino.

Viena pagrindinių politinių diskusijų laidų Rusijoje – „Sekmadienio vakaras su Vladimiru Solovjovu“. Į šią laidą atvyksta aštuoni svečiai, kuriuos kalbina laidos vedėjas. Tas pats vedėjas duoda ženklą susirinkusiems žiūrovams, kai ateina laikas plojimams.

Tokie šou itin populiarūs, ypač tuo metu, kai visuomenė mėgina suvirškinti reikšmingas žinias. Remiantis „TNS Global“ naujienų agentūros pateikiamais duomenimis, „Sekmadienio vakaras su Vladimiru Solovjovu“ reguliariai patenka tarp dešimties geriausių televizijos šou. Kiti į dešimtuką patenkantys favoritai – labiau tradiciniai naujienų šou.

Dalis mano, kad nepaisant Rusiją apėmusios ekonominės krizės būtent televizijos ir propagandos galia suteikė V. Putinui galimybę užsitikrinti visų laikų rekordus siekiančius reitingus.

„Televizija įtakingesnė nei šaldytuvas“, – štai toks dažnai skambantis Kremlių stebinčių ekspertų posakis.

Nepriklausomai organizacijai „Levada Center“ viešosios nuomonės tyrimus jau ne vienerius metus atliekantis Denisas Volkovas leidinyje „Vedomosti“ neseniai išpublikuotame tekste rašo, kad aukštas V. Putino populiarumo reitingas susijęs su plačiai paplitusia apatija, reiškiančia, kad V. Putino parama – plati, bet nebūtinai gili.

„Dauguma rusų daugeliu klausimų paprasčiausiai neturi pasirinkimo“, – įsitikinęs D. Volkovas. „Štai kodėl statistinis rusas taip lengvai priima tai, ką rodo televizija“, – pridūrė jis.

Panašu, kad viešosios nuomonės tyrimai tai patvirtina. Likus savaitei iki Rusijos antpuolių Sirijoje pradžios, t.y. prieš daugiau nei du mėnesius, 14 proc. rusų teigė remiantys tiesioginę intervenciją į šioje šalyje vykstantį pilietinį karą.

Praėjus savaitei, po to, kai M. Bohmas ir kiti dalyvavo aršiuose televizijos šou, jau net 72 proc. Rusijos gyventojų išreiškė palaikymą antpuoliams iš oro. Nors įtakos turėjo ir žodžio „intervencija“ pakeitimas fraze „antpuoliai iš oro“, vis dėlto, kaip teigia analitikai, televizija neabejotinai atliko reikšmingą vaidmenį „įperšant“ šį konfliktą visuomenei.

„Politikai ir žinių laidos sudeda esminius akcentus, tačiau būtent pokalbių šou politinėmis temomis suteikia emocinės paramos“, – įsitikinusi Maskvoje įsikūrusios Aukštosios ekonomikos mokyklos žiniasklaidos skyriaus vadovė Anna Kačkajeva.

„Jie tik remia atmosferą, kuri egzistuoja, ir ją dar labiau įkaitina“, – patikino ji. „Nemanau, kad tai iš tiesų keičia mąstymą, tai – parama emocijoms, bendram jausmui, pritariant šiam viešam sutarimui“, – samprotavo A. Kačkajeva.

Ši priemonė padėjo formuoti Rusijoje viešąją nuomonę pereinant nuo vienos krizės prie kitos, nuo revoliucijos Ukrainoje ir Krymo aneksavimo prie numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo virš Ukrainos teritorijos, Rusijos intervencijos į Siriją ir pagaliau Turkijos numušto rusų bombonešio.

„Tada būtinai atsiranda savotiškas parijas, nesvarbu ukrainietis, amerikietis ar dar kas nors, kuris nesutinka“, – tęsė A. Kačkajeva. „Visi jį puola, įrodinėdami daugumos galią“, – įsitikinusi ji.

Verslininkas ir nuosaikus opozicijos aktyvistas Dmitrijus Nekrasovas juokavo, kad M. Bohmas šalia jo pasodintas siekiant jį diskredituoti.

D. Nekrasovo teigimu, dauguma šou tiesiogiai transliuojama Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, taigi Maskvoje dirbantys prodiuseriai turi dar aštuonias valandas, per kurias gali pašalinti bet kokias abejonių keliančias atkarpas prieš laidai pasiekiant auditoriją Maskvoje.

„Šie žmonės, dabar mano šalyje atsidūrę mažumos pusėje, jie yra izoliuoti, o dalis jų jaučiasi vieniši“, – įsitikinęs rusų politikas ir demokratinių pažiūrų aktyvistas Leonidas Gozmanas. „Tai – žinutė, kurią valdžia siunčia jiems šiuose televizijos šou“, – patikino jis. Dažnai šiuose šou jaučiamas tarp svečių ore tvyrantis priešiškumas.

Gerai žinomas Rusijos valdžios rėmėjas Igoris Korotčenka socialiniame tinkle „Twitter“ M.Bohmą užsipuolė teigdamas, kad „tokie žmonės kaip M. Bohmas mėtė bombas ant Hirošimos ir Nagasakio ir linčiavo juodaodžius“.

Vis dėlto už televizijos ir socialinių tinklų pasaulio ribų pagarbą šie mažumos atstovai tikina kartais jaučiantys. Kartkartėmis M. Bohmas teigia, kad jį gatvėje sustabdo palaikantieji, šį faktą patvirtina ir kiti jį pažįstantys žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3389)