Atrodo, kad Maskva yra nusiteikusi dar kiek palaukti: juk sausio 20 d. B. Obamos vietą Baltuosiuose rūmuose užims Rusijai palankus veikėjas, o JAV valstybės departamento gretas papildys senas Rusijos bičiulis, rašo „The New York Times“.

Reikia pasakyti, kad po netrukus įvyksiančių JAV vadovybės permainų, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neteks svarbiausiu laikyto savo priešo. Todėl galima tik spėlioti, kuris politikas neišvengiamai taps kitu Rusijos taikiniu. Galbūt tai bus Vokietijos kanclerė Angela Merkel?

Nuo 2014-aisiais metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos A. Merkel tapo ta politike, į kurios balsą buvo labiausiai įsiklausoma priimant su sankcijomis Rusijos atžvilgiu susijusius sprendimus. Jau kitais metais jos iniciatyva Vokietijoje prieglobstį rado didžiulis skaičius pabėgėlių.

Vokietijos pavyzdžiui buvo priverstos pasekti ir kitos Europos valstybės. Rusijoje veikiantys nacionalistinių pažiūrų aktyvistai tvirtina, kad tokie veiksmai yra pražūtingi visai Europos kultūrai. Šiaip ar taip, A. Merkel iki šiol tiki vieningos, integruotos ir liberalias vertybes ginančios Europos Sąjungos, kaip atsvaros Rusijai politinėje ir ekonominėje plotmėse, ateitimi.

Panašu, kad 2017-aisiais metais A. Merkel ir jos šalininkų atžvilgiu Rusija ketina pasielgti taip, kaip 2016-aisiais pasielgė su Hillary Clinton ir dar keletu JAV Demokratų partijos narių.

Tie patys programišiai, kurie pernai įsilaužė į JAV Demokratų partijos kompiuterių sistemą, atakavo ir Vokietijos parlamento serverius bei yra kaltinami dėl įvykdytų tam tikrų dokumentų vagysčių.

Verta prisiminti svarbias Šaltojo karo metu išmoktas pamokas. Dabartinis Rusijos elgesys – tai ta pati tik skaitmeninėje erdvėje vykdoma skaidymo strategija, kurią vokiečiams teko patirti iki pat 1989-ųjų metų. Kalbėdamas apie Rusijos veiksmus, „The New York Times“ publikacijos autorius tvirtina, kad tai yra dezintegracija ir vertybių iškreipimu pagrįsta taktika.

Vokiečiai jau turėjo progos patirti, kaip šią taktiką praktikuoja KGB ir „Stasi“ Rytų Vokietijoje. Pagrindiniai skaidymo strategijos vykdymo metodai – psichologinė prievarta, gandų skleidimas, politikų papirkinėjimas ir vėlesnis jų karjerų sužlugdymas...

Vis dėlto V. Putinas ir buvę jo kolegos iš KGB turėtų žinoti, kad šį kartą Vokietijos visuomenė daug geriau informuota apie Kremliaus vykdomus nešvarius darbelius ir interneto naudojimą šalies skaidymo tikslais, rašo straipsnio autorius.


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)