Pernai žinomas Rusijos propagandistas, Europos Sąjungos ir JAV juoduosiuose sąrašuose atsidūręs laidos „Vesti nedeli“ vedėjas Dmitrijus Kiseliovas garsiai skalambijo apie naują Rusijos kariuomenės padalinį. Tiksliau, apie „specialiųjų operacijų pajėgas, galinčias veikti užsienyje“.

O D. Kiseliovo laidoje mirgėjo kadrai, kuriuose užfiksuota, kaip šis naujasis karinis darinys ruošiasi operacijoms Šiaurės Kaukazo kalnuose. „Išskirtinį reportažą“ pristatė Aleksandras Sladkovas – ne ką D. Kiseliovui nusileidžiantis rusų žurnalistas, pasižymėjęs, pavyzdžiui, laida apie tai, kaip Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas neva buvo savotiška Maidano repeticija.

„Pirmą kartą Rusijos kariškiai atvirai pranešė apie savo pasirengimą nelegaliai veikti užsienyje. Kalba eina ne apie žvalgybą“, - didžiuodamasis kalba A. Sladkovas.

O naujojo padalinio paskirtį Rusijos televizija nusako daugiau negu paprastai – tai pajėgos, skirtos „politinių ir ekonominių tikslų bet kuriame pasaulio taške pasiekimui“. „Kariai kariaujantys taikos metu“.

Na, o siužete užfiksuoti mokymai – repeticija, kaip patenkama „į vieną iš kaimyninių valstybių“.

Anot siužeto autorių, tokias pajėgas seniai turi JAV, Izraelis, Vokietija ir Prancūzija.

A. Sladkovas taip pat kalbina vieną specialiųjų pajėgų karį. Kaukė, kamufliažinė uniforma. Nieko neprimena?

Toliau – kvapą gniaužiantys vaizdai. Kaip repetuojamas nusileidimas parašiutais kitos valstybės teritorijoje. Pratybų tikslas – surasti „užsienio diversantų bazę“ ir ją sunaikinti.

„Atkreipkite dėmesį. Pirmiausiai specialistai persirengia, keičia savu uniformą į šalies, kurioje yra, kamufliažinę uniformą. Maskuotė“, - toliau didžiuojasi A. Sladkovas.

Reportažo autorius savo pašnekovus vadina „Rusiškų Jamesų Bondų daliniu“, pridurdamas, kad jiems patiems toks palyginimas nepatinka. „Gal kas ir galvoja, kad čia Jamesai Bondai. Čia Vasios, Petios, Mišos. Mes tarnauja armijoje, giname savo šalies interesus“, - juokiasi dar vienas kaukėtas karys.

Ekrane mirgant „užsienio diversantų bazės“ puolimo veiksmams, A. Sladkovas toliau postringauja apie specialiojo dalinio paskirtį.

„Jie imasi darbo kai diplomatiniai metodai nebeveikia, nukreipia tam tikrų valstybių pajėgas ir dėmesį nuo išorinių problemų, kurdami jiems problemas šalies viduje. Įsiūbuoja šių valstybių politinę sistemą, destabilizuoja padėtį. Taip pat – svetimomis rankomis. Specialiųjų operacijų pajėgos sukuria, apmoko ir vadovauja užsienio partizanų judėjimams, be jokių sankcijų pašalina nepageidaujamus lyderius“, - pasakoja reportažo autorius.

Kaip tyčia, ir čia viskas labai primena tai, kas pastaruoju metu vyksta Ukrainoje. Tik „nepageidaujamų lyderių“ pašalinimo nebuvo. Bent jau kol kas.

Savo reportažą A. Sladkovas baigia primindamas, kad pratybos, kurias filmavo visą savaitę, vyko Rusijos teritorijoje. Tačiau dalinio kariai esą pasiruošę bet kada kirsti Rusijos Federacijos sieną.

„Kaip sakė žmonės, su kuriais mes bendravome, kuriuos filmavome visą savaitę, ateis įsakymas – ir jų veiksmų geografija bus bet kokia“, - reziumuoja A. Sladkovas.

Dabar visa Kremliaus kontroliuojama Rusijos žiniasklaida primygtinai kartoja, kad nėra jokių Rusijos kišimosi į Ukrainos reikalus įrodymų. Šį savo pačių reportažą jie, panašu, pamiršo.

„Dar yra klausimų apie „žalius žmogeliukus“, jų „tikslus“ ir „veiklos lauką“?“ - retoriškai klausia šiuo vaizdo įrašu socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijęs politologas Nerijus Maliukevičius.