Taip pat iš paviešintų nuotraukų matyti, kad 50 kilometrų atstumu nuo Ukrainos sienos dislokuojama Rusijos šarvuotoji technika.

„Per pastarąsias dvi savaites mes pastebėjome, kad Rusijos karinės intervencijos lygis ir rafinuotumas ryškiai padidėjo, – olandų brigados generolas Nico Takas, vadovaujantis NATO krizių valdymo centrui, sakė žurnalistams NATO kariuomenės būstinėje netoli Monso, Belgijoje.

Rusija netruko reaguoti į NATO paviešintas nuotraukas. Esą jų net neverta komentuoti rimtai.

Kaip pranešė Rusijos Gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas, nėra jokios prasmės rimtai komentuoti dar vieno NATO pareiškimo dėl neva Ukrainoje dislokuojamų Rusijos karinių pajėgų.

„Žinote, tai jau nebejuokinga <...>. Jei anksčiau po analogiškais vaizdais bent kas nors pasirašydavo, pavyzdžiui, generolas Philipe‘as Breedlove‘as, Andersas Foghas Rasmussenas ar Oana Lungesku, tai dabar jiems jau nepatogu tai daryti <...>. Paprasčiausiai nėra prasmės tai komentuoti rimtai“, - pareiškė I. Konašenkovas, rašo ria.ru.

„Pasakymas „NATO išpublikavo palydovines nuotraukas, įrodančias Rusijos kariuomenės pajėgų dislokavimą Ukrainoje“ per pastaruosius keletą mėnesių virto kažkuo panašiu į žymųjį „Jungtinės Karalystės mokslininkai įrodė...“ <...>. Paprastai žiniasklaidoje po šių žodžių pateikiami kažkokių beprotiškų ir jokios praktinės prasmės neturinčių tyrimų rezultatai“, – tęsė I. Konašenkovas.

I. Konašenkovas tvirtina, kad naujajam NATO generaliniam sekretoriui teks įdėti nemažai pastangų tam, kad būtų atkurtas NATO kaip aukštą statusą turinčios tarptautinės organizacijos įvaizdis.

S. Lavrovas: pramanus girdime nuolat

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, atsakydamas į klausimą, ar Ukrainoje yra Rusijos karių, pirmadienį per susitikimą su kolega iš Irano pareiškė, kad tikrų faktų pateikta nebuvo, o „įvairiausius pramanus girdime nuolat“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas pramanais pavadino informaciją apie Rusijos karių įsiveržimą į Ukrainos teritoriją.

„Įvairiausių pramanų girdime nuolat, tačiau mums nė karto nebuvo pateikta faktų“, - per spaudos konferenciją Maskvoje pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

Anot S. Lavrovo, „būta pranešimų, kad yra palydovo darytų nuotraukų, kurios neva parodo Rusijos karių judėjimą“.

„Paaiškėjo, kad tai buvo kompiuteriniai žaidimai – vaizdai, paimti iš ten. Ir naujausi kaltinimai tokio pat pobūdžio“, - teigia Rusijos diplomatijos vadovas.

Jis pridūrė, kad Rusijos reakcija į NATO metamus kaltinimus bus „tolimesnės pastangos nutraukti kraujo praliejimą Ukrainą ir dialogo siekis“.

NATO išplatino nuotraukas

DELFI primena, kad Ukraina ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ši įvedė kariuomenę į pietrytinę šalies dalį, siekdama paremti prorusiškus separatistus.

N. Takas Rusijos veiksmus vadino „įsiveržimais“, o ne invazija.

Vienoje rugpjūčio 21 dienos palydovinėje nuotraukoje matyti, kaip Rusijos kariuomenės daliniai su savaeige artilerija juda kolona Krasnodono rajone Ukrainoje – teritorijoje, kurią kontroliuoja prorusiški separatistai.

Kitoje nuotraukoje, kuri buvo padaryta rugpjūčio 23 dieną, matyti, kad savaeigė artilerija buvo užėmusi šaudymo pozicijas Krasnodone, o ją palaikė logistikos automobiliai, kuriais, kaip manoma, buvo papildoma amunicija ir ištekliai, nurodė NATO.

„Tai labai moderni įranga, kuriai reikia gerai apmokytos komandos. Tokioms komandoms paruošti reikia ilgų mėnesių. Visai nepanašu, kad tai būtų separatistų daliniai“, – pareiškė N.Takas.

„Rusija siekia užkirsti kelią separatistų pralaimėjimui ir nori išlaikyti šią teritoriją. Paskutinio laikotarpio antplūdis, o dabar net tiesioginis Rusijos karių įsitraukimas (į veiksmus) Ukrainoje tai rodo“, – sakė jis.

Pasak jo, vaizduose matoma ginkluotė tėra ledkalnio viršūnė, kalbant apie apie visus Rusijos pajėgų ir ginkluotės judėjimus.

„Mes taip pat pastebėjome daugybę modernių ginklų, tarp kurių yra ir priešlėktuvinės gynybos sistemų, artilerijos, tankų ir šarvuočių, perduodamų separatistų pajėgoms Ukrainos rytuose“, – sakė N.Takas.

„Šių ginklų, taip pat gausių Rusijos kovinių pajėgų buvimas Ukrainoje daro padėtį vis grėsmingesnę“, – nurodė jis.

Nors NATO išreiškė susirūpinimą dėl padėties Ukrainoje, 28 valstybių Aljansas, kuriame dominuoja JAV, vėl pakartojo, kad neketina karinėmis priemonėmis kištis į Ukrainą, kuri nėra NATO narė.

Aljansas sustiprino savo narių saugumą regione ir kitą savaitę Velse per viršūnių susitikimą svarstys naujas priemones.

JT: konfliktas rytų Ukrainoje nusinešė beveik 2,6 tūkst. žmonių gyvybių

Konfliktas rytų Ukrainoje nuo balandžio vidurio nusinešė beveik 2,6 tūkst. žmonių gyvybių, penktadienį paskelbė Jungtinės Tautos (JT).

JT pabrėžė, jog aukų labai padaugėjo suintensyvėjus Kijevo pajėgų ir prorusiškų sukilėlių susirėmimams tankiai gyvenamose vietovėse.

„Mažiausiai 2 593 žmonės žuvo Ukrainoje nuo balandžio vidurio iki 2014 metų rugpjūčio 27 dienos“, – sakoma naujausioje JT ataskaitoje.

„Tendencija yra aiški ir kelianti nerimą: aukų rytuose reikšmingai padaugėjo“, – žurnalistams sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas žmogaus teisių reikalams Ivanas Simonovičius.

I.Simonovičius, pristatydamas JAV stebėtojų misijos ataskaitą, sakė, kad civilių aukų toliau daugės, nes „kiekviena (konflikto) šalis didina savo pajėgas, vykdydamos mobilizaciją, geriau organizuodamasi arba siųsdama naujus kovotojus bei modernesnius ginklus, taip pat gaudama pagalbą iš išorės“.

Lyginant su statistika ankstesnėje JT ataskaitoje, kurioje buvo apžvelgtas laikotarpis iki rugpjūčio 17 dienos, aukų skaičius yra padidėjęs beveik 400.

I.Simonovičius sakė, kad ypač didelį nerimą kelia numanomas padidėjęs užsieniečių kovotojų dalyvavimas kariniuose veiksmuose, akivaizdžiai turėdamas omenyje Rusijos karius ir savanorius kovotojus, padedančius separatistams.

Šioje ataskaitoje prorusiški separatistai kaltinami įvairiais žmogaus teisių pažeidimais, tokiais kaip žudymai, pagrobimai ir kankinimai, taip pat nurodoma, kad jiems „nuolat tiekiama“ moderni ginkluotė ir šaudmenys.

Ataskaitoje, kurią parengė JT žmogaus teisių biuras Ženevoje, taip pat cituojami pranešimai apie Ukrainos reguliariųjų pajėgų ir ginkluotų batalionų, pavaldžių Vidaus reikalų ministerijai, įvykdytus žmogaus teisių pažeidimus.

„Ginkluotos grupuotės toliau vykdo žudymus, pagrobimus, fizinius ir psichologinius kankinimus, blogai elgiasi (su belaisviais), vykdo egzekucijas ir žmogžudystes bei kitus sunkius žmogaus teisių pažeidimus“, – sakoma dokumente, pabrėžiant, kad tų pažeidimų aukomis tampa neproporcingai daug civilių.

„Ukrainos kariuomenė pranešė apie šaudymą iš (Rusijos) teritorijos ... ir neteisėtą sausumos minų naudojimą Ukrainos teritorijoje“, – pridūrė stebėtojai.