„Espreso TV“ pranešė, kad Rusijos propagandininkai paskubėjo „Komsomolskaja pravda“ paskelbti apie tai, kad protestuotojai užėmė ir nusiaubė Aukščiausiąjąi Radą, nors tai neįvyko. „Espreso TV“ šaipėsi, kad akivaizdu, jog publikacija buvo sufabrikuota, žinia paskelbta pagal įsakymą, net nepasidomėjus, ar viskas vyko pagal planą. Anksčiau buvo ženklų, kad Rada gali būti užimta, ėjo kalbos apie parlamento evakuaciją ir svarstomos prognozės, kas bus, jei Rada pereis į protestuotojų rankas, tačiau pastatas taip ir nebuvo užimtas, skirtingai nei paskelbė rusiška spauda.

Savo tinklalapyje „Komsomolskaja pravda“ skiria daug dėmesio įvykiams Ukrainoje, ypač vadinamajai kitai įvykių pusei.

„Šiuo metu Kijeve pavojinga dirbti visiems žurnalistams, bet tiems, kurie nepritaria Maidano pozicijai, iš pat pradžių buvo pavojinga“, – pasakoja leidinio „Komsomolskaja pravda v Ukraine“ redaktorė Oksana Bogdanova. – Jei mitinguotojams nepatiko, kaip traktuoji Maidaną, tu – priešas.“

Dar prieš Kijevo centre pradedant šaudyti, opozicijos narių požiūris į žurnalistus iš Rusijos tikrai nebuvo neutralus, rašo kompravda.eu.

„Dar sausį per praėjusią mūsų kelionę paleido į kaktą plytą, – pasakoja visas karštas dienas Kijeve dirbęs ir šiuo metu ten esantis leidinio „Komsomolka“ korespondentas Aleksandras Kocas. – o dabar mano kolegai <...> Dimai Stešinui pataikė iš katapultos su plyta į ranką. Sudaužė laikrodį, mažą kamerą, dabar jam gumbas iššokęs. Ten dabar visiems labai pavojinga. Šiandien mums matant automatu sužeidė fotografą. Tai, kas dėjosi šįryt, visiškai galima sulyginti su mano kelione į Siriją. Tikras susišaudymas. Kaip kare.“

Ketvirtadienį Kijevo centre į apšaudymą pateko dvi Rusijos televizijos „RT“ filmavimo grupės. Viena kulka praskriejo šalia kamerą laikančio operatoriaus.

„Rusijos žiniasklaidą labai stipriai spaudė, kai kurie televizijos žurnalistai dėl atsargumo netgi nuimdavo nuo mikrofonų ženkliukus, ant kurių užrašytas kanalo pavadinimas, – pasakojo O. Bogdanova. – Tokia reakcija į tai, kaip Rusijoje nušvietė Maidaną. Daugiausia agresijos, žinoma, sukėlė televizijos apžvalgininkas Dmitrijus Kiseliovas.“

Yra netgi pastarosiomis dienomis Kijeve nukentėjusių žurnalistų sąrašas. Tegu ir nepatikrintas, tačiau jame – trisdešimt pavardžių. Kad nerizikuotų darbuotojų saugumu, ketvirtadienį Ukrainos leidinio „Komsomolka“ redakcija paleido namo tuos, kurie gyvena kairiajame Dnepro krante.

Žurnalistų teigimu, Lvove padėtis ne tokia rimta, kaip Kijeve, tačiau vis tiek yra rizikos.

Viskas prasidėjo nuo to, kaip žurnalistai traktavo Euromaidaną – tie, kurie „už“, ir tie, kurie „prieš“.

„Prasidėjus Maidanui, mūsų žurnalistai atėjo į užgrobtą miesto administracijos pastatą, o jų ten neįleido. Mums pasakė: „Išeikite, jūs fašistiniai žurnalistai.“ Maidane nepriimamas kitoks požiūris. Net jei tu pateiki kelias pozicijas, vis tiek sulauki agresijos. Tiesa, pastarosiomis dienomis situacija visiškai nekontroliuojama, jau niekas nesiaiškina – ar tu iš Rusijos, ar iš Vakarų. Šaudo į visus iš eilės“, – pasakojo O. Bogdanova.