11 tūkst. gyventojų turinčio Ivangorodo miesto tarybos narys Jurijus Gordejevas parašė laišką ir nusiuntė peticijas Maskvai bei Talinui. Peticijas pasirašė 660 miesto gyventojų, skelbiama minėtos naujienų tarnybos svetainėje rferl.com.

J. Gordejevas RFE/RL sakė, kad Ivangorodas turėtų grįžti Estijos jurisdikcijon, nes šis miestas, kaip ir kai kurie kiti rajonai Rusijos – Estijos pasienyje, prieš 300 metų priklausė Estijai.

Ivangorodas įsikūręs rytiniame Narvos upės krante, tiesiai priešais Estijos miestą Narvą.

J. Gordejevas pripažino neturintis vilčių, kad Estijos ir Rusijos siena bus pakoreguota peticijos naudai. Jis nurodė, kad šios peticijos tikslas yra atkreipti dėmesį į miesto problemas.

„Taip pasielgti mus privertė mūsų biurokratų savivaliavimas ir visiškas regioninės vyriausybės abejingumas mūsų problemoms“, - rašoma laiške, kuris skirtas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Pasak J. Gordejevo, problemos prasidėjo prieš trejus metus, kai Ivangorodo apygarda buvo panaikinta ir prijungta prie Kingisepo apygardos. Dėl šio žingsnio miestas iš regioninio biudžeto dabar gauna 50 mln. rublių (3,6 mln. litų) mažiau.

Dar viena Ivangorodo nepasitenkinimo priežastis – smarkiai padidėjusios komunalinių paslaugų kainos, kurios, J. Gordejevo teigimu, dabar yra nuo 60 iki 100 proc. aukštesnės negu kaimyniniame Kingisepe.

„Žinoma, nebus jokios Ivangorodo integracijos, - sakė J. Gordejevas. – Aš tai puikiai suprantu. Tai priklauso ne nuo Estijos, bet nuo Rusijos prezidento. Parašiau šį kreipimąsi, nes niekas nekreipia dėmesio į mūsų problemas“.

Padniestrės valdžia prašosi į Rusiją

Padniestrės valdžia prašo Rusiją pripažinti šią niekieno nepripažintą respubliką kaip suverenią nepriklausomą valstybę. Atitinkamą kreipimąsi trečiadienį priėmė šio Moldovos regiono Aukščiausioji taryba. Jis adresuotas RF Valstybės Dūmai, Federacijos Tarybai ir prezidentui.

Pasak AT spaudos tarnybos, šis sprendimas buvo priimtas remiantis 2006 metais Padniestrėje įvykusio referendumo rezultatais. Tada 97 procentai regiono gyventojų balsavo už nepriklausomybę ir prsijungimą prie Rusijos.

Tai jau ne pirmas Padniestrės valdžios kreipimasis į Maskvą, kuriame prašoma pripažinimo, bet dabar dingstį grįžti prie šio klausimo davė Krymo prijungimas prie Rusijos. "Padniestrė juridiškai niekuo nesiskiria nuo Krymo, todėl susijungimo su Rusija procesas turi vykti pagal Krymo scenarijų”, - sakė žurnalistams deputatas Viačeslavas Tobuchas.

Manoma, kad jau ketvirtadienį Padniestrės deputatų delegacija išvyks į Maskvą, kur jie planuoja susitikti su Valstybės Dūmos pirmininku Sergejumi Naryškinu.