Naujų prieš Rusiją nukreiptų sankcijų šalininkams priklauso ir Vokietijos parlamento žemųjų rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Norbertas Rottgenas. „Alepe nesiliaujantys antskrydžiai tarptautinę bendruomenę vis labiau spaudžia imtis veiksmų ir įsisąmoninti, kad visi ligšioliniai bandymai sustabdyti Kremlių baigiasi be rezultatų“, - teigiama straipsnyje. Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Maskva vetuoja visus iš eilės rezoliucijų Sirijos klausimu projektus, Alepo bombardavimai tęsiasi ir toliau, o Jungtinės Amerikos Valstijos Sirijos klausimu nutraukė derybas su Rusija.

Straipsnio autoriai ieško atsakymo į klausimą, ką dar gali padaryti tarptautinė bendruomenė, norėdama į savo pusę patraukti Rusiją. Kalbant apie Vokietijos žemųjų parlamento rūmų koaliciją, šiuo klausimu politikai kaip reikiant nesutaria. Jeigu įtakingiausieji valdančiosios koalicijos parlamentarai ir neatmeta galimybės Rusijai pritaikyti naujų sankcijų, Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris pasisako prieš tokią spaudimo Maskvai taktiką. Šiam planui nepritaria ir šalies ūkio ministras Sigmaras Gabrielis.

Maža to, socialdemokratai F. W. Steinmeieris ir S. Gabrielis netgi stengėsi pasiekti ir šiuo metu Rusijai dėl Ukrainos konflikto taikomų sankcijų atšaukimo. Šiuo klausimu ministrus palaiko dauguma Vokietijos socialdemokratų. Be to, ši tema gali būti panaudota ir vykdant artėjančių Vokietijos parlamento rinkimų kampaniją: socialdemokratai gali bandyti save pateikti kaip politinę jėgą, ieškančią būdų, kaip suartėti su Rusija. Tiek kairiojo flango, tiek dešiniųjų populistų šalininkams tai vienas iš svarbiausių užsienio politikos tikslų.

Žaliųjų frakcija pasisako už dar didesnį spaudimą Maskvai. Tiesa, tokia pozicija artima ne visiems partijos nariams: jeigu viena iš frakcijos pirmininkių Katrin Goering-Eckardt reikalauja Maskvai pritaikyti naujų sankcijų, partijos galva Simone Peter sako, kad Rusijai būtina „griežta kritika“, o ne „naujos sankcijos“. Net ir pačioje Vokietijos krikščionių demokratų sąjungoje šiuo klausimu politikų nuomonės nesutampa. Bavarijos žemės ministras pirmininkas Horstas Seehoferis ir anksčiau pasisakė už sankcijų sušvelninimą ir griežtai pasisakė prieš naujas.

Jeigu tikėtume gandais, iniciatyva dėl galimų naujų sankcijų svarstymo priklauso Federacijos kanclerio tarnybai. Net jeigu tai ir tiesa, net jeigu federalinei valdžiai ir valdančiajai koalicijai pavyktų šiuo klausimu rasti bendrą kalbą, naujos ekonominės sankcijos Rusijai galėtų būti įvestos tik vieningai sutarys visoms Europos Sąjungos valstybėms narėms, o šiuo metu tokį scenarijų įsivaizduoti labai sunku.