"Mūsų idėja - tai dvi atskiros PRG sistemos, kurios koordinuoja savo pastangas, o ne viena bendra sistema", - paaiškino A.Vershbow.

Jo nuomone, abi šalys turi išnagrinėti, kaip drauge veiks šios PRG sistemos.

"Šis išnagrinėjimas padės Rusijai geriau suprasti mūsų sistemos galimybes, suvokti, kad ji nekelia pavojaus Rusijos strateginėms sulaikymo pajėgoms", - pabrėžė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas.

Jungtinės Valstijos, kaip patikslino A.Vershbow, taip pat siūlo sukurti dvi bendras PRG: "Viena -- tai duomenų iš Rusijos ir NATO radarų ir jutiklių, tarp jų ant žeminių ir kosmose, integracijos centras. Antrasis centras bus įtrauktas į PRG veikimo planavimą ir koordinavimą, ten ir Rusijos, ir Amerikos karininkai dirbs drauge 24 valandas per parą, sudarydami planus, kaip turi būti elgiamasi, esant įvairiems užpuolimo scenarijams".

Gynybinio Pentagono vadovo pavaduotojas pažymėjo, kad JAV jau turi galimybių ir parengtų planų, kaip koordinuoti perėmimą raketų, kurios bus nukreiptos Rusijos ar NATO šalių link.

Pasak jo, sukurti du centrus grindžiama Rusijos siūlymais NATO ir Rusijos taryboje 2010 metų gruodį, nors ir adaptuota prie Amerikos siūlymo sukurti dvi lygiagrečias sistemas vietoj bendros sistemos.

A.Vershbow paaiškino, kad Jungtinės Valstijos "turėjo sunkumų dėl tos idėjos, kad Rusija prisiims atsakomybę už kažkurios NATO dalies gynimą"..

"Mes vadovaujamės tuo, jog tik NATO šalys gali turėti tokią atsakomybę taip pat, kaip ir Rusija turi būti atsakinga už savo teritorijos gynimą. Mūsų idėjos esmė ta, kad būtų galima sudėti viena ant kitos abi šias misijas, padedant kitai šaliai užtikrinti priešraketinės gynybos galimybes, nepakeičiant, o papildant - dėl šio siūlymo mes galime susitarti", - pareiškė pasekretoris.

Per prasidedančią pirmadienį vizito į Rusiją oficialią dalį, leidinio duomenimis, A.Vershbow. apsvarstys Maskvoje "pasaulinio ir regioninio saugumo klausimus".

"Mes kalbėsimės apie Artimuosius Rytus, Centrinę Aziją, Rusijos santykius su NATO", - pridūrė jis.