Darbo grupės, kurią pernai susitarė sudaryti JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas, pirmasis posėdis įvyks ateinantį trečiadienį Vašingtone, sakė Rusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Vladislavas Surkovas.

Laikraščiui "Izvestija" išsakytuose komentaruose, kurie tikriausiai nuvils žmogau teisių aktyvistus, V.Surkovas nurodė, kad tame susitikime bus mėginama laužyti buvusių Šaltojo karo priešininkių santykių stereotipus, tačiau bus vengiama nagrinėti daugiausiai ginčų keliančius klausimus.

V.Surkovui priskiriama "valdomos demokratijos" samprata, kuria jis apibūdino Rusijoje po Sovietų Sąjungos žlugimo nusistovėjusią politinę sistemą. Šio pareigūno paskyrimas vienu iš dviejų bendros Vašingtono ir Maskvos tarybos pirmininkų sukėlė Rusijos žmogaus teisių aktyvistų pasipiktinimą.

Rusų kalba leidžiamas savaitraštis "Newsweek" šią savaitę išspausdino B.Obamai adresuotą laišką, kurį pasirašė 71 JAV Kongreso narys. Toje peticijoje protestuojama dėl žmogaus teisių padėties Rusijoje ir reikalaujama, kad V.Surkovas būtų pakeistas.

"Kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę, - šaltai atkirto jis. - Manau, jog tai tik nedidelė viso išankstinių įsitikinimų ir tų pačių neigiamų stereotipų komplekso dalis. Galbūt mums pavyks juos išsklaidyti bendrame darbe".

V.Surkovas - vienas iš pagrindinių užkulisinių veikėjų Rusijos politikoje, Kremliaus administracijos vadovu dirbantis nuo 1999 metų. Jis laikomas pagrindiniu Kremliaus stiprios vyriausybės ideologijos teoretiku.

"Newsweek" paskelbtame laiške B.Obamai, kurį pasirašė daugiausiai Respublikonų partijos nariai, V.Surkovas vadinamas vienu iš pagrindinių pastarųjų metų Rusijos autoritarinės politikos formuotojų".

Tame laiške pabrėžiama, kad Jungtinėms Valstijoms nederėtų dalyvauti jokiose panašiose darbo grupėse, jeigu Rusijos vyriausybė nesiims konkrečių veiksmų gerinant politikos ir žiniasklaidos laisvę.

"Jeigu Rusijos vyriausybė poną Surkovą pakeistų kuo nors, kad nėra susijęs su despotiškos ir nedemokratinės politikos Rusijoje kūrimu, tai būtų teigiamas atskaitos taškas šioje srityje", - rašo Kongreso nariai.
Pasak V.Surkovo, pirmajame naujos darbo grupės posėdyje bus atkreiptas dėmesys į korupciją ir smurtą prieš vaikus, taip pat "bus aptariami mūsų santykiams būdingi neigiami stereotipai ir mitai".

Tačiau jis pabrėžė, kad susitikimo dalyviai vengs kelti opiausius klausimus dėl žmogaus teisių.

"Stengsimės apeiti klausimus, dėl kurių kol kas vargu ar įstengtume susitarti", - aiškino V.Surkovas.

Žmogaus teisių aktyvistai išreiškė susirūpinimą, jog dėl JAV ir Rusijos santykių "perkrovimo", kurio siekia D.Medvedevas ir B.Obama, Vašingtonas sumažins spaudimą Maskvai dėl žmogaus teisių problemų Rusijoje. Tačiau JAV pareigūnai tvirtino, jog taip nenutiks.

V.Surkovas pripažino, kad ruošiantis darbo grupės susitikimui pasitaikė kai kurių "nesklandumų", tačiau iš esmės "šis procesas vyksta pozityviai, taip pat jau pasiekta tam tikrų laimėjimų". Išsamiau šio pareiškimo jis nekomentavo.

Tačiau "Izvestija" nurodė, kad JAV iš pradžių kvietė į tą susitikimą kai kurių Rusijos nevyriausybinių organizacijų atstovus, bet vėliau "atsiprašė", kai Maskva pabrėžė, jog toks žingsnis neatitiktų darbo grupės formato.

JAV atstovams šioje taryboje vadovaus aukštas Baltųjų rūmų patarėjas Rusijos klausimais Michaelas McFaulas.