Generalinio štabo vadovybės atstovų vertinimu, armijos ir laivyno kovinės galimybės jau nebeatitinka šiuolaikinės ginkluotos kovos pobūdžio. Kaip pranešė agentūrai "Interfax" kariniai šaltiniai, apie tai buvo kalbama trečiadienį įvykusiame Rusijos gynybos ministerijos kolegijos posėdyje.

Kalbose buvo pabrėžta, kad ginkluotųjų pajėgų gebėjimas vykdyti joms iškeltus uždavinius priartėjo prie "kritinės ribos, už kurios prasideda negrįžtami procesai su sunkiai nuspėjamais padariniais".

Kaip "Interfax" pašnekovai, savo pranešime generalinio štabo viršininkas armijos generolas Anatolijus Kvašninas, pažymėjo, kad patenkinamai šiandien sprendžiami tik branduolinio sulaikymo ir taikos palaikymo uždaviniai. Armija pagal savo kovinę sudėtį, skaičių ir būklę nebeatitinka poreikių užtikrinti valstybės karinį saugumą, pirmiausia bendrosios paskirties pajėgomis.

Generalinio štabo viršininkas mano, kad viena svarbiausių dabartinės sunkios bendrosios paskirties pajėgų padėties priežasčių yra nepakankamas finansavimas.

Siekiant pritaikyti ginkluotąsias pajėgas prie dabartinių sąlygų, A. Kvašninas pasiūlė pakeisti nacionalinės gynybos finansavimo struktūrą, kad išlaidos kariuomenės išlaikymui ir jų stiprinimui (ginklams ir karinei technikai pirkti, kapitalinei statybai ir kitoms reikmėms) būtų paskirstytos po lygiai.

A. Kvašninas taip pat pasiūlė iki 2003 metų pereiti prie trijų rūšių ginkluotųjų pajėgų struktūros pagal jų panaudojimo sferas: sausumą, jūras ir orą bei kosmosą (sausumos kariuomenės, karinio jūrų laivyno ir karinių oro pajėgų).

Šiandien Rusijos ginkluotąsias pajėgas sudaro keturių rūšių kariuomenė: sausumos kariuomenė, karinis jūrų laivynas, karinės oro pajėgos ir strateginės paskirties raketinė kariuomenė.