„Savaime suprantama, kad JAV tankų atvykimas į Europą sukelia dam tikrą pajėgų Europoje disbalansą. Į tai reikia atsižvelgti, bet nemanau, kad reikia imtis kokių nors priemonių“, – A. Krasovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

„Tai kadenciją baigiančios JAV administracijos ir prezidento Baracko Obamos „naujametinė dovanėlė“. Ta pati administracija nesiruošė įgyvendinti (dvišalių santykių) perkrovimo, tik įprato žvanginti ginklais“, – pridūrė įstatymų leidėjas.

Pasak jo, Maskvai dabar geriausia tęsti dabartinę politiką: stiprinti savo ginkluotąsias pajėgas, gerinti jų kovinę parengtį ir vystyti gynybos pramonės komplekso įmones.

Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC penktadienį pranešė, kad Vokietijos Brėmerhafeno uostą pradėtas šimtų tankų, savaeigių pabūklų ir kitų karinių mašinų, atplukdytų iš Jungtinių Valstijų, iškrovimas.

Pranešime sakoma, kad ši amerikiečių tankų brigados perkėlimo į Europą operacija yra didžiausia nuo Šaltojo karo pabaigos. Artimiausiomis dienomis atgabenta karinė technika bus geležinkeliais vežama į dislokavimo vietas Lenkijoje ir Baltijos šalyse.

Į Vokietiją taip pat atvyks 3,5 tūkst. amerikiečių 4-osios pėstininkų divizijos karių iš Fort Karsono bazės Kolorade.

Karinės technikos ir karių atvykimas žymi naujo etapo pradžią įgyvendinant operaciją „Atlantic Resolve“ (Atlantinis ryžtas), rašo BBC. Pagal šį planą numatoma nuolat Europoje laikyti JAV šarvuotosios brigados dydžio pajėgas ir rotuoti jas kas devynis mėnesius.

Naujai atsiųstos pajėgos pirmiausiai susirinks Lenkijoje ir vėliau bus paskirstytos septyniose šalyse nuo Estijos iki Bulgarijos, o jų štabas įsikurs Vokietijoje.

Be to, JAV, Britanija, Vokietija ir Kanada šiemet į Estija, Latvija, Lietuvą ir Lenkiją taip pat pasiųs keturis batalionus, iš viso apie 4 000 karių – po vieną į kiekvieną šalį.

Rotuojamų NATO pajėgų dislokavimas Rytų Europoje yra dalis Aljanso planų sustiprinti savo rytinio sparno gynybą ir atgrasyti potencialią Rusijos agresiją. Bloko narių nuogąstavimai dėl Maskvos veiksmų padidėjo, kai Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Rusija savo ruožtu ne kartą protestavo prieš NATO pajėgų buvimą Rytų Europoje.

Iš pradžių buvo planuojama, kad amerikiečiai kariai į Europą atvyks sausio pabaigoje, tačiau prezidentas B. Obama paspartino procesą, kad jo įpėdinis Donaldas Trumpas, perimsiantis valdžią sausio 20-ąją, negalėtų jo sustabdyti.