Visų partijų frakcijos, tarp jų ir komunistų, pritarė parlamentiniam svarstymui, kuriame reikalauta griežtesnių bausmių asmenims, kurie "įžeidžia religinius piliečių jausmus".

"Valstybės Dūma pažymi, kad būtina griežtinti atsakomybę už piliečių religinių jausmų įžeidimus, tikinčiųjų garbinamų šventenybių išniekinimą, taip pat pabrėžiama, jog būtina, kad bausmė už panašius veiksmus būtų neišvengiama", - sakoma pareiškime, kurį žemieji parlamento rūmai priėmė antradienį plenariniame posėdyje.

Šio pareiškimo projektą svarstymui pateikė visų keturių frakcijų Dūmoje deputatai.

Ypač didelį nerimą deputatams kelia religiniu pagrindu daromi teroro aktai, kuriais siekiama "pašalinti dvasinius lyderius ir destabilizuoti padėtį" šalyje.

"Dvasinių lyderių nužudymas, smurtas prieš tikinčiuosius, kryžių pjovimas, šventyklų griovimas, šventvagiški chuliganiški veiksmai, vandalizmas kapinėse, įžeidžiančių užrašų rašymas, - šitaip siekiama sugriauti daugelio amžių dvasinius moralinius Rusijos pamatus, diskredituoti tradicines vertybes ir, iš esmės, tai tarnauja pilietinės nesantaikos kurstymui ir šalies suvereniteto ardymui", - sakoma pareiškime.

Teikdamas šio pareiškimo projektą posėdyje. Visuomeninių ir religinių organizacijų reikalų komiteto vadovas Jaroslavas Nilovas pažymėjo, kad 2012 metais Rusijoje buvo "įvairių skandalingų, šventvagiškų, pasipiktinimą keliančių, tamsuoliškų situacijų ir įvykių".

"Visiems jau iki gyvo kaulo įgriso žinoma istorija su "Pussy Riot", visą tą laiką buvo ikonų išniekinimo atvejų įvairiuose mūsų šalies miestuose ir regionuose, piešta svastika, šėtoniški simboliai, įvairiausi užrašai šventyklose ir sinagogose. Įvyko du teroro aktai Tatarstane ir Dagestane, per kuriuos žuvo ir nukentėjo dvasiniai musulmonų lyderiai. Naikintos šventyklos: Krasnodare sudeginta medinė šventykla, Novokosine nugriauta protestantų maldos namai", - kalbėjo J.Nilovas, priminęs ir apie kryžių pjovimą, kapų niekinimą.

"Akivaizdus religinės nesantaikos kurstymas. Visa tai - griaunamojo, provokuojančio pobūdžio veiksmai, kuriais siekiama destabilizuoti padėtį ir kurstyti neramumus visuomenėje. Valstybės Dūma todėl negali netylėti", - pažymėjo jis.

J.Nilovas pranešė, kad artimiausiu metu bus pateiktas įstatymo projektas apie baudžiamąją ir sugriežtintą administracinę atsakomybę už piliečių religinių jausmų varžymą.

Žurnalistas, televizijos laidų vedėjas, ir Rusijos Visuomenės rūmų narys Nikolajus Svanidzė pasisakė prieš šią Dūmos deputatų iniciatyvą,

"Netinkamai suformulavus įstatymą, o gerai jį surašyti neįmanoma - prie tikinčiųjų religinių jausmų įžeidimų priskiriami ir sakymai, jog Dievo nėra, ir Darvino teorijos dėstymas mokykloje, ir nepakankamai ilgas moters sijonas", - sakė jis.

"Dėl to, mano nuomone, kiltų reakcingas siautėjimas šalyje. Šis įstatymas pavojingas; todėl aš kategoriškai prieš jo priėmimą", - pabrėžė N.Svanidzė.