Kitą savaitę, vasario 20 d., įstatymą svarstys Federacijos Taryba, o įsigalioti jis turėtų Tarptautinę vaikų gynimo dieną - birželio 1-ąją. Apie tai praneša naujienų agentūra "RIA Novosti".

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija tikisi, kad kovos su rūkymu priemonės iki 2020 m. padės sumažinti rūkančių gyventojų skaičių nuo 39 iki 25 proc.

Tuo tarpu žmogaus teisių gynėjų ir socialinių aktyvistų nuomone, kova su rūkymu neturėtų "tapti kažkokia kampanija (...) ir pažeisti rūkančių žmonių teisių".

Nuo birželio Rusijoje bus uždrausta rūkyti valstybinėse įstaigose, universitetuose, mokyklose, ligoninėse, stadionuose, restoranuose, traukiniuose, traukinių stotyse ir metro. Ši taisyklė galios ir Valstybės Dūmoje. Draudimas rūkyti viešbučiuose, maitinimo įstaigose, priemiestinių geležinkelių stočių peronuose įsigalios nuo 2014 m., o nuo ateinančių metų birželio 1 d. rūkyti bus draudžiama slaugos namuose, tolimojo susisiekimo traukiniuose, lėktuvuose, laivuose, miesto ir priemiesčių viešajame transporte, mažiau nei 15 metrų atstumu nuo įėjimo į stotis, oro uostus arba metro.

Nuo 2014 metų prekyba tabako gaminiais bus leidžiama tik stacionariose prekybos vietose (išskyrus kaimo vietoves). Be to, vitrinose nebus cigarečių pakelių - pirkėjui bus pateikta tik lentelė su jų kainomis. Taip pat ribojamas elektroninių cigarečių ir kramtomojo tabako pardavimas.

Tabako produkcijos gamybos įmonėms bus draudžiama vykdyti loterijas, remti festivalius. Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigalios įstatymas dėl tabako gaminių importo ir eksporto į Rusiją bei didmeninės ir mažmeninės prekybos tabako gaminiais valstybėje apskaitos taisyklių. Šias taisykles nustatys vyriausybė.

Kitas Valstybės Dūmos žingsnis tabako kontrolės kryptimi bus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimai, numatantys konkrečias sankcijas už įstatymo pažeidimus. Parlamentarai siūlo nustatyti apie 3 tūkst. rublių baudą už rūkymą viešose vietose.