Gruodžio 17 d. Rusijos Gynybos ministerijos pranešimas veikiausiai supykdys Tokiją, kuris nori, kad Maskva sumažintų karinių veiksmų salų grandinėje, kurią Japonija vadina Šiaurinėmis teritorijomis, o Rusija – Pietų Kurilais.

Nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Sovietų Sąjunga okupavo salas, nesutariama, kam priklauso keturios salos. Nuo tada ginčai dėl teritorijos pakenkė Maskvos ir Tokijo santykiams. Iš tiesų abi pusės dar nėra pasirašiusios oficialios Antrojo pasaulinio karo taikos sutarties.

Rusijos Gynybos ministerijos pranešime rašoma, kad kitą savaitę Maskva planuoja apgyvendinti kareivius naujose kareivinėse dviejose salose. Taip pat rašoma, kad pernai kareiviai buvo apgyvendinti dvejose panašiose kareivinėse, o 2019 m. planuojama statyti dar trejas kareivines.

Naujose kareivinėse bus įrengtos patalpos šarvuotajai technikai laikyti, rašo nbcnews.com.

„Abiejose salose turime ir modernius, šildomus sandėlius ginklams ir šarvuotiems automobiliams“, – rašoma pranešime ir priduriama, kad planuojama statyti daugiau sandėlių.

Japonijos gynybos ministerija skelbia, kad dviejose didžiausiose salose kol kas dislokuoti 3500 rusų kariai. Neaišku, kiek jų bus naujų kareivinių atidarymo.

Japonija kol kas niekaip nereagavo į pranešimą apie naujas kareivines.

Rusija Kurilų salose pastatė naujas kareivines

Kremlius pranešė, kad Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe galbūt lankysis su vizitu Rusijoje sausio 21 d. Abi valstybės stengiasi sušvelninti įtampą dėl ginčijamo klausimo.

Putinas pasiūlė pasirašyti taikos susitarimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šių metų rugsėjo 12 d. pasiūlė, kad Maskva ir Tokijas šiemet „be jokių išankstinių sąlygų“ pasirašytų taikos susitarimą, turintį užbaigti abiejų šalių Antrojo pasaulinio karo laikų priešpriešą.

Prieš kelis dešimtmečius kilusio teritorinio ginčo tarp Rusijos ir Japonijos centre – keturios strategiškai svarbioje vietoje esančios Kurilų salos. Šias salas Sovietų Sąjunga užėmė 1945 metais, baigiantis Antrajam pasauliniam karui, tačiau Japonija nori jas susigrąžinti.

Dėl šio ginčo šalys taip ir nepasirašė taikos sutarties, kuri formaliai užbaigtų karą.

Vladimiras Putinas susitiko su Shinzo Abe

„Mėginome išspręsti teritorinį ginčą 70 metų. Derėjomės 70 metų“, – pareiškė V. Putinas per Vladivostoke vykusį Rytų ekonomikos forumą, kuriame taip pat dalyvavo Japonijos premjeras Shinzo Abė ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

„Shinzo sakė: „pakeiskime mūsų požiūrius“. Gerai! Sudarykime taikos susitarimą – ne dabar, o iki metų pabaigos – be jokių išankstinių sąlygų“, – nurodė V. Putinas, sulaukęs auditorijos plojimų.

Toks netikėtas Rusijos lyderio siūlymas nuskambėjo, praėjus vos dviems dienoms po to, kai šis pareiškė, jog ginčas dėl salų veikiausiai nebus išspręstas artimiausiu metu.

„Aš nejuokauju“, – tada pridūrė V. Putinas ir paragino abi šalis imtis rengti taikos sutarties tekstą.

Tačiau kareivinės jau tada greičiausiai buvo statomos.

Pasak Kremliaus šeimininko, toks sandoris pagerintų Maskvos ir Tokijo santykius ir leistų jiems „toliau kaip draugams spręsti visus neišspręstus klausimus“.

Rusija Kurilų salose pastatė naujas kareivines

„Man atrodo, kad tai palengvintų visų problemų, kurių nesugebėjome išspręsti per 70 metų, nagrinėjimą“, – pažymėjo V. Putinas.

Japonijos ministras pirmininkas savo ruožtu kiek anksčiau pareiškė, kad abi šalys yra „atsakingos prieš ateities kartas“.

„Eikime kartu, neužmiršdami šių klausimų... Jei nepadarysime to dabar, tuomet kada?.. Jei to nepadarysime mes, tada kas?“ – prieš V. Putino pasisakymą akcentavo Shinzo Abe.

„Abudu visiškai suprantame, kad tai nebus lengva“, – prieš keletą mėnesių kalbėjo Japonijos premjeras.