Kaip žinote, birželio 29-ąją įvyko Gynybos ministerijos kolegijos posėdis, per kurį buvo apsvarstyta padėtis Baltijos laivyne. Patvirtinau kolegijos sprendimą nušalinti laivyno vadovybę dėl didelių trūkumų (už kuruos atsakingas laivyno vadas viceadmirolas Viktoras) Kravčiukas ir (jo štabo vadas kontradmirolas Sergejus) Popovas“, – S.Šoigu sakė per posėdį Nacionaliniame gynybos valdymo centre.

„Laikinai eiti pareigas paskirtas laivyno vadas, viceadmirolas Aleksandras Nosatovas, ir štabo vadas, pirmasis laivyno vado pavaduotojas viceadmirolas Igoris Muchametšinas“, – pridūrė ministras.

A. Nosatovas gimė Krymo pusiasalio mieste Sevastopolyje 1963 metų kovo 23-ąją, o 1985-aisiais baigė Juodosios jūros Nachimovo aukštąją karo laivyno mokyklą. Viceadmirolo laipsnis jam suteiktas 2014-ųjų gegužę.

Ankstesnis Baltijos laivyno admirolas V. Kravčiukas ir dar dešimtys aukšto rango pareigūnų buvo atleisti dėl aptakiai nurodytų priežasčių per didžiausią precedento neturintį „valymą“ šalies posovietinėje istorijoje.

Interneto naujienų portalas Fontanka.ru ketvirtadienį pranešė, kad kartu su laivyno vadu buvo atleista dar 50 pareigūnų – „admirolų ir pirmojo rango kapitonų“. Pranešime sakoma, kad pareigūnai buvo atleisti po įtariamo povandeninio laivo avarijos dangstymo, pažeidimų šauktinių paskirstymo procese ir karinių objektų statybose.

Apie kariškių atleidimą Gynybos ministerija pranešė trumpu pareiškimu trečiadienio vakarą. Jame sakoma, kad laivyno vadas V. Kravčiukas, jo štabo vadas kontradmirolas S. Popovas ir dar „virtinė“ kitų aukšto rango karininkų buvo atleisti dėl rimtų pažeidimų organizuojant kovinį parengimą ir kasdieninę pajėgų veiklą, nesugebėjimo tinkamai pasirūpinti personalu.

Jame taip pat sakoma, kad atleisti pareigūnai teikė „iškreiptas ataskaitas apie realią reikalų laivyne būklę“.

Tokios didelio skaičiaus karininkų atleidimas ir jo paviešinimas – labai neįprastas Rusijos ginkluotosiose pajėgose, kurios aukšto rango pareigūnus paprastai keičia kur kas subtiliau. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lankėsi Baltijos jūros laivyne praėjusiais metais ir gyrė kariškių darbą, todėl pastarasis S.Šoigu žingsnis atrodo dar labiau stebinantis.

Kaip praneša žiniasklaida, V. Kravčiukas galėjo būti atleistas dėl laivyno pareigūnų prastų gyvenimo sąlygos pagrindinėje bazėje Kaliningrado srityje, kuri ribojasi NATO narėmis Lenkija ir Lietuva. Bendrabutis, kuriame yra įsikūrusios pareigūnų šeimos, yra labai prastos būklės, viena jo dalis yra visai sugriuvusi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)