"Ambasada mandagiai atmetė kvietimą, nes į renginį nebuvo pakviesti Estijos veteranų organizacijų sąjungos atstovai, taip pat nebuvo garantijų, kad tarp dalyvių nebus asmenų, kariavusių "Waffen-SS" padalinyje", pranešė ambasados sekretorius spaudai.

Jis pridūrė, kad drauge ambasada pritarė abejų fronto pusių veteranų susitaikymo idėjai, ir gegužės 8 dieną organizuoja renginį Talino karių kapinėse, kur bus padėti vainikai prie paminklų Sovietų Sąjungos ir Estijos kariams, žuvusiems per Antrąjį pasaulinį karą.

Į šį renginį pakviesti Taline akredituotų diplomatinių misijų vadovai, Estijos oficialios valdžios, dvasininkijos, veteranų organizacijų atstovai.

"Šis renginys bus veteranų, kariavusių skirtingose fronto pusėse, susitaikymo aktas, bus pagerbti visi, žuvusieji 1939-1945 metais", pabrėžė sekretorius spaudai.

Tuo tarpu Antrojo pasaulinio karo dalyviai iš Estijos, kariavę abiejose fronto pusėse, gegužės 8 dienos rytą susirinko pagerbti žuvusių savo tautiečių atminimo Talino Devintinių nakties parke, kur stovi paminklas estams, žuvusiems per Antrąjį pasaulinį karą.

Frontininkų susivienijimas mano, kad šalies parlamentas ir vyriausybė turi pateikti aiškų Estijos piliečių dalyvavimo Antrajame pasauliniame kare įvertinimą ir tuo nutraukti ginčus, kas kariavo už teisingą reikalą, o kas - ne.

Frontininkai įsitikinę, kas visi estai, nepriklausomai nuo to, kieno pusėje jie kariavo, yra aukos ir jų negalima priešpriešinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją