Tačiau pradinė šių vaizdo įrašų geografinės vietos analizė atskleidė, kad dėl Rusijos gynybos ministerijos skelbiamos informacijos kyla virtinė klausimų.

Mažiausiai dviem atvejais Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad šiuose vaizdo įrašuose užfiksuoti antskrydžiai prieš „Islamo valstybę“ Rakoje, bet geografinė vaizdo medžiagos analizė parodė, kad veiksmas vyko už kelių šimtų kilometrų nuo Rakos, kur „Islamo valstybės“ nėra, rašo svetainė bellingcat.com.

Štai pirmajame vaizdo įraše, kuris pasirodė rugsėjo 30 dieną, Rusijos gynybos ministerija tvirtina smogusi „Islamo valstybės“ taikiniams.

Antrajame vaizdo įraše, kuris pasirodė spalio 3 dieną, atakuojama ta pati vietovė, tik šį kartą Rusijos gynybos ministerija savo vaizdo įrašo aprašyme tvirtina, kad antskrydžiai vyko netoli Rakos.

Tačiau šių vaizdo įrašų geografinės vietovės nustatymo analizė parodė, kad bombarduota vietovė iš tikrųjų buvo Al Latamneho miestas, kurio „Islamo valstybė“ nekontroliuoja.

Jis įsikūręs daugiau kaip už 160 km nuo tos vietos, kur, Rusijos gynybos ministerijos teigimu, vyko antskrydžiai.

Be Rusijos gynybos ministerijos vaizdo įrašų, tariamą atakų vietą nufilmavo ir vietos organizacijos.


Dar vienu pavyzdžiu, kad Rusijos gynybos ministerija klaidingai nurodo antskrydžių vietoves, yra šis vaizdo įrašas, kuriame tvirtinama, esą bombardavimas vyko į pietvakarius nuo Rakos.

Tačiau socialinės žiniasklaidos sekliai vėl išanalizavo vaizdo įrašo geografinę vietą ir išsiaiškino, kad antskrydžiai vėl vyko už daugiau kaip 160 km nuo Rakos.


Turėdama galvoje Rusijos vyriausybės sunkumus teisingai nustatant, kas, kur ir ką bombardavo, svetainė „Bellingcat“ tinklalapyje „Checkdesk“ imasi žmonių lėšomis finansuojamų pastangų nustatyti kiekvieno Rusijos gynybos ministerijos vaizdo įrašo geografinę vietą bei rinkti papildomą informaciją apie tai, kas, ką ir kur bombardavo.

Kai tik ši informacija bus surinkta, ji bus paskelbta viešose duomenų bazėse, rašo bellingcat.com.