Šv.Izaoko katedros (Šv.Isakijaus soboro) grąžinimo oponentai sako, kad pastatą, kuriame dabar įsikūręs muziejus, bet taip pat vyksta pamaldos, perdavus Bažnyčios žinion gali būti apribotas jo lankymas turistams, taip pat nebebus rengiamos parodos ir klasikinės muzikos koncertai.

Peticiją, adresuotą Sankt Peterburgo gubernatoriui Georgijui Poltavčenkai ketvirtadienį iki 14 val. 30 min. vietos (13 val. 31 min. Lietuvos) laiku buvo pasirašę daugiau kaip 126 tūkst. žmonių. Organizatoriai nurodė siekiantys surinkti 150 tūkst. parašų.

Peticijos autoriai taip pat baiminasi, kad Bažnyčia neturės pakankamai išteklių restauruoti šiam didžiuliam pastatui, vienam iš labiausiai įsimintinų Sankt Peterburgo architektūros paminklų, ir palaikyti tinkamą jo būklę.

Tame pačiame portale buvo paskelbtos dar kelios panašios peticijos, bet jos sulaukė mažesnio palaikymo.

Katedros grąžinimo Bažnyčiai priešininkai planuoja penktadienį surengti piketą ant pastato laiptų. Šioje akcijoje planuoja dalyvauti opozicijos partijų „Jabloko“, „Teisingoji Rusija“ ir Augimo partijos atstovai.

Vis dėlto Rusijos Ortodoksų Bažnyčia tikina, kad perėmusi Šv.Izaoko katedrą ekskursijų neuždraus, o jos lankymas bus nemokamas.

„Niekas neims mokesčio už įėjimą į šventovę. Visiems, norintiems aplankyti bažnyčią, prieiga bus laisva. Aišku, ten rengiamos ir ekskursijos – ši veikla bus tęsiama“, – per spaudos konferenciją Sankt Peterburge ketvirtadienį sakė Bažnyčios atstovas Vladimiras Legoida.

Bažnyčios patriarcho kultūros tarybos vadovas vyskupas Tichonas Ševkunovas irgi sakė, kad nebus įvesta jokių suvaržymų lankyti Šv. Izaoko katedrą.

„Nežinau atvejų, kad kažko nebūtų įleidę į bažnyčią dėl konfesinių priežasčių. Aišku, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčia neketina įvesti kokių nors apribojimų. Aišku, kai vyks liturgija, suvaržymai galios... Tokie suvaržymai taikomi bet kurioje bažnyčioje“, – aiškino jis.

Apie Sankt Peterburgo valdžios planus perduoti katedrą Bažnyčiai buvo paskelbta antradienį, bet merija nurodė, kad pastatas toliau atliks muziejaus paskirtį.

2015 metais merija buvo atmetusi Bažnyčios reikalavimą grąžinti Šv.Izaoko katedrą, argumentuodama ekonominėmis priežastimis.

Bažnyčia jau ne vienerius metus siekia susigrąžinti šią šventovę, baigtą statyti 1858-aisiais, nusiaubtą po 1917-ųjų bolševikų revoliucijos ir galiausiai paverstą muziejumi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)