• Kūrybinės inteligentijos atstovai reikalauja negrąžinti Sovietų Sąjungos himno

    "Aš užgrojus šią muziką neatsistosiu ir negiedosiu", pareiškė A. Jakovlevas. Jis mano, kad jeigu Rusijos parlamentas patvirtins Aleksandrovo muziką šalies himnui, bus "pasityčiota iš liaudies, ignoruota istorija ir nebeliks jokios atgailos".

    A. Jakovlevas mano, kad buvusios SSRS himnas yra "teroro himnas", nes per sovietų valdžios metus represijų aukomis šalyje tapo daugiau kaip 20 mln. žmonių.

    "Dėl to yra įvairių nuomonių. Vieni teigia, kad nuo politinių represijų nukentėjo 16-17 mln. žmonių, kiti, kaip Komunistų partija, teigia, kad politinių represijų aukų buvo 750 tūkst.", sakė A. Jakovlevas.

    Tačiau jis teigė turįs visą pagrindą pareikšti, kad "sovietų režimas nužudė daugiau kaip 20 mln. žmonių".

    Todėl, įsitikinęs A. Jakovlevas, "naujoji Rusija turi turėti naujus valstybės simbolius".

    Kūrybinės inteligentijos atstovai reikalauja negrąžinti Sovietų Sąjungos himno

    Rusijos kūrybinės inteligentijos atstovai laišku per laikraštį "Izvestija" kreipėsi į šalies prezidentą, reikalaudami neleisti, kad būtų patvirtinta Aleksandrovo sukurta buvusios Sovietų Sąjungos himno muzika kaip naujosios Rusijos himnas.

    Laiško autorių nuomone, Aleksandrovo melodija - "vienas ryškiausių praėjusios epochos simbolių, ir joks naujas tekstas negalės amžiams pritapusių prie muzikos žodžių, liaupsinančių Leniną ir Staliną".

    "Atgaivinti šmėklas - pavojinga", įspėja jie.

    "Ginčai dėl himno jau suskaldė visuomenę, kurioje buvo pradėjusi susitaikyti ir konsoliduotis", teigia pasirašiusieji kreipimąsi ir pažymi, kad "negalės atsistoti, kai bus grojamas šis himnas".

    Jų nuomone, Glinkos "Patriotinė giesmė" būtų ne tik naujosios Rusijos himnas, bet ir laikų sąryšio atkūrimo simbolis".