Visos šalies gelbėjimo tarnybos penktadienį vykdė planines pratybas, imituojant įvairius katastrofų scenarijus, tokius kaip pražūtingi sprogimai ir gaisrai.

Tuo tarpu pramoninio Tiumenės regiono, turinčio 3,6 mln. gyventojų ir esančio maždaug už 1 700 kilometrų į rytus nuo Maskvos, pareigūnai parengė scenarijų, jog iš geriamojo vandens tiekimo įmonės pasklido nuodingų chloro dujų debesis.

Tačiau kilo didžiulė sumaištis, kai Nepaprastųjų situacijų ministerijos biuras Tiumenėje paskelbė pranešimą apie „avariją, per kurią žuvo trys darbuotojai ir 52 gyventojai“.

Pranešime spaudai rašoma, kad chloro dujų debesis sparčiai plečiasi regiono sostinėje ir vietovėse, esančiose į šiaurės rytus nuo miesto.

Šį pranešimą bemat išplatino valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ ir kai kurios radijo stotys, įskaitant „Echo Moskvy“.

Praėjus maždaug penkios minutės, kol pareigūnai suvokė savo klaidą ir paskelbė patikslintą pranešimą, kuriame buvo paaiškinta, jog vyksta pratybos ir kad nei vienas žmogus iš tikrųjų nenukentėjo.

„Tai tebuvo blogai suformuluotas pranešimas“, – vienas Tiumenės gelbėjimo tarnybos pareigūnas sakė telefonu naujienų agentūrai AFP.

„Mes dabar dėl to aiškinamės – mums dėl jo skambina daug žmonių“, – pridūrė jis.

Federalinė nepaprastųjų situacijų ministerija netgi išleido specialų pranešimą, kuriame didžiosiomis raidėmis buvo parašyta: „Visa tai yra pratybų dalis!!!“

„Po tokių „mokymų“ pagal „scenarijų“ su 55 lavonais galima iš tikrųjų sulaukti 55 mirčių – nuo širdies smūgio“, – populiarus Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas komentavo socialiniame tinkle „Twitter“.