Tai ketvirtadienį spaudos konferencijoje Rusijos sostinėje pareiškė Pasaulinio spaudos laisvės komiteto pirmininkas Jamesas H. Ottawey (Džeimsas Otavėjus).

Jo nuomone, "šiuo metu į žiniasklaidos priemonių reikalus plačiai kišasi vyriausybės valdininkai Maskvoje, padėtis regionuose dar blogesnė".

Delegacija lankėsi Maskvoje liepos 11-13 dienomis Rusijos žurnalistų sąjungos ir Fondo viešumui ginti kvietimu. Svečiai susitiko su žinomais Rusijos politikais, vyriausybės ir šalies prezidento atstovais.

J. Ottawey nurodė keturis rimtus pavojus spaudos laisvei ir žurnalistų nepriklausomybei Rusijoje.

Pirmoji grėsmė, pasak jo, - tai "vyriausybės mėginimai kontroliuoti spaudą, įgyvendinant "naują informacijos saugumo politiką, bauginant opozicines žiniasklaidos priemones baudžiamuoju persekiojimu, nuolat rengiant mokesčių patikrinimus".

Antroji grėsmė, J. Ottawey nuomone, "kyla ir iš vyriausybės, ir iš žiniasklaidos priemonių savininkų bei oligarchų", kurie kontroliuojamas žiniasklaidos priemones naudoja "atakoms prieš savo priešininkus bei konkurentus, taip pat palankiai nušviesti tuos politikus, kurie jas remia".

"Trečiasis pavojus spaudos laisvei ir nepriklausomai, sąžiningai bei objektyviai žurnalistikai yra tai, kad pačios žiniasklaidos priemonės nesilaiko aukštų etikos ir profesionalumo reikalavimų", mano J. Ottawey.

Ketvirtuoju pavojumi jis nurodė tai, kad "nėra ekonominės aplinkos, kuri užtikrintų žiniasklaidos priemonių finansinę nepriklausomybę Rusijoje".

Į tarptautinę delegaciją įėjo Pasaulinio spaudos laisvės komiteto ( Vašingtonas), Žurnalistų gynimo komiteto (Niujorkas), Tarptautinės žurnalistų federacijos (Briuselis), Tarptautinės periodinės spaudos federacijos (Londonas), Tarptautinio spaudos instituto (Viena), Pasaulinės laikraščių asociacijos (Paryžius) atstovai.