Demonstrantai, kurie laikė transparantus su užrašais „Už laisvus rinkimus“, buriavosi sostinės Sacharovo gatvėje, pavadintoje disidento, Nobelio premijos laureato Andrejaus Sacharovo, kuris buvo nepalaužiamas sovietų valdžios kritikas, vardu.

Policija pranešė, kad į mitingą buvo susirinkę 29 tūkst. žmonių, bet organizatoriai sako, kad į tą rajoną suplūdo 120 tūkst. mitinguotojų. Žmonių jūra gatvėje tęsėsi, kiek tik užmato akis. Tarp kalbėtojų buvo šachmatų pasaulio eksčempionas Garis Kasparovas ir buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas. Šiuo mitingu opozicija pademonstravo naują pasitikėjimą savo jėgomis po gruodžio 10-osios mitingo, kuriuo buvo peržengtas masinių demonstracijų tabu.

Ši protestų banga, kilusi praėjus 20-čiai metų po Sovietų Sąjungos žlugimo, yra didžiausias visuomenės pykčio pasireiškimas po chaotiško 10-ojo dešimtmečio ir pirmasis iššūkis jau 12 metų trunkančiam V. Putino dominavimui Rusijoje.

Protestuotojai laikė tokius transparantus, už kuriuos anksčiau šiais metais jiems būtų grėsęs areštas. „Mes nubudome ir tai – tik pradžia“, - buvo parašyta viename jų, o kitame švietė užrašas „Putinai, mes – ne avys ar vergai“.

Protestai padidino spaudimą V. Putinui radikaliai reformuoti griežtai kontroliuojamą Rusijos politinę sistemą. Premjeras po ketverių vadovavimo vyriausybei metų planuoja per kovo mėnesį įvyksiančius rinkimus grįžti į prezidento postą.

Kai kurie protestuotojai šeštadienį drąsiai laikė V. Putino atvaizdus, kuriuose jis vaizduojamas su didžiuliu, Egipto faraonų galvos apdangalą primenančiu prezervatyvu, - tai užuomina į jo pašaipą, kad šie mitingai primena kampaniją prieš AIDS.

Itin provokuojamoje kalboje tinklaraštininkas Aleksejus Navalnas, kuris iškilo kaip vienas protestų lyderių, pažadėjo, kad kitame mitinge, kuriame bus reikalaujama naujų parlamento rinkimų, dalyvaus milijonas žmonių.

„Čia matau pakankamai žmonių, kad tiesiog dabar būtų (galima) užimti Baltuosius (Rusijos vyriausybės) rūmus. Bet mes esame taikūs žmonės ir to nedarysime – kol kas“, - pareiškė jis ir šie jo žodžiai buvo palydėti džiaugsmo šūksniais.

Tvyrant džiugiai atmosferai, pensininkai dalijosi arbata iš gertuvių, protestuotojai, kad nesušaltų, šoko pagal alternatyviojo roko muziką. Policija pranešė, kad niekas nebuvo suimtas.

Kol kas neaišku, kada įvyks naujas protestas, bet kai kuriuose komentaruose internete, kuris buvo pagrindinis mitingo organizavimo forumas, kaip galima data nurodoma sausio 14-oji. Mažesnio masto protestai šeštadienį įvyko ir kituose Rusijos miestuose; jų dalyviai taip pat nepabūgo minusinės temperatūros, kuri Sibire siekė 15 laipsnių šalčio.

Sankt Peterburge dviejose atskirose demonstracijose dalyvavo maždaug 4 tūkst. žmonių, o 2 tūkst. protestuotojų buvo susirinkę didžiausiame Sibiro mieste Novosibirske, pranešė korespondentai.