34 metų aktyvistas Ildaras Dadinas, šiuo metu atliekantis pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę kalėjime, esančiame Rusijos šiaurės vakariniame Karelijos regione, buvo pirmasis asmuo, nuteistas kalėti pagal naują įstatymą, numatantį įkalinimą už pasikartojantį dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose.

Savo žmonai adresuotame laiške, kuris buvo paviešintas antradienį Latvijoje veikiančio nepriklausomo rusiškų naujienų portalo „Meduza“, I. Dadinas rašė, kad rugsėjį, antrą jo įkalinimo dieną, į jo kamerą atėjo kalėjimo vadovas ir trys kiti darbuotojai bei jį sumušė.

„Tą dieną mane jie mušė keturis kartus, vienu metu mane spardė 10–12 žmonių “, – rašė I. Dadinas laiške, kurį pirmadienį perrašė jo advokatas Aleksejus Lipceris.

„Po trečiojo sumušimo jie įmurkdė mano galvą į klozetą izoliacijos kameroje“, – rašė jis.

I. Dadinas taip pat sakė, kad kalėjimo darbuotojai pakabino jį už antrankių ir pusvalandį jį taip laikė, taip pat nutraukė jo apatinius ir grasino išprievartauti, jei jis nesutiksiąs nutraukti savo bado streiko. Nuteistasis atsisakė nuo maisto, kai iš jo atėmė būtiniausius daiktus – tokius kaip muilas ir tualetinis popierius.

I. Dadinas pridūrė, kad jis nebuvo vienintelis kalinys, su kuriuo taip blogai elgiamasi. Jis taip pat tvirtino sulaukęs grasinimų mirtimi, jei jis bandys skųstis.

„Nuolatiniai sumušimai, patyčios, žeminimas, įžeidimai, netoleruotinos įkalinimo sąlygos – tai nutinka ir kitiems kaliniams“, – rašė I. Dadinas.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį žurnalistams sakė, kad prezidentas Vladimiras Putinas bus informuotas apie šiuos kaltinimus.

Vienas neįvardytas regioninės kalinimo įstaigų tarnybos pareigūnas sakė opoziciniam laikraščiui „Novaja Gazeta“, kad kalėjimo darbuotojai panaudojo „fizinę jėgą“ prieš I. Dadiną, kai šis „nemandagiai atsisakė palikti savo kamerą ir būti apieškotas, tampė sargybinių uniformas“.

Tačiau Rusijos Federacijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė, kad regioninės kalėjimų tarnybos vadovas kalbėjosi su I. Dadinu ir aktyvistas „nepatvirtino sumušimo ir grasinimų“.

T. Moskalkova sakė, kad ji gavo I. Dadino nuotraukas, kuriose sumušimo žymių nesimatė.

Tarptautinės žmogaus teisių grupės yra pasmerkusios elgesį su kaliniais Rusijos kalėjimuose, kurie dažnai yra perpildyti ir tapę korupcijos židiniais.