Atsakydami į Rusijos laikraščio "Komersant" klausimą "Ar Jūs okupavote Lietuvą?", Rusijos politikai, verslininkai, mokslininkai ir visuomenės veikėjai pareiškė savo nuomonę.

Laikraštis trečiadienį spausdina atsakymus į šį klausimą, primindamas tai, kad išvakarėse Lietuvos parlamentas priėmė SSRS okupacijos žalos kompensavimo įstatymą.

Ekonomistas, Rusijos mokslų akademijos narys korespondentas Pavelas Buničius sutinka su Lietuvos parlamentarais: "kad ir kaip sunku prisipažinti, bet mes buvome okupantai. Kadangi Rusija - SSRS teisių perėmėja, atsakomybė turi tekti mums".

"Aš tada dar nebuvau gimęs. Tačiau per televizijos centro puolimą 1991 metais stojau ginti Lietuvos nepriklausomybės, už tai gavau Lietuvos valstybės apdovanojimą. Bet kalbant apie okupaciją, tai mes visi buvome okupantai - nes gimėme ir užaugome vienoje sistemoje", pažymėjo Valstybės Dūmos deputatas Feliksas Čiujevas.

"Taip, Rusija - SSRS teisių perėmėja, Bet ji turi vykdyti įsipareigojimus, kuriuos prisiėmė. Ir mums dar turi būti padėkota, kad mes juos vykdome. Jeigu Lietuva pamiršo, tai reikia priminti, kad mes su ja turėjome vienodas sąlygas. Jų pretenzijos kiek keistos", mano jis.

Deputato Viktoro Alksnio nuomone, "1940 metais buvo kažkas panašaus į vidurį tarp okupacijos ir savanoriško įstojimo. Rusija tiesiog susigrąžino savo teritorijas, turėtas iki revoliucijos".

Dūmos deputatas Sergejus Jušenkovas pažymėjo, kad "mums dažnai tenka atsakomybė už tai, ko mes nepadarėme, bet moralinė, o ne materialinė... Sumanymas reikalauti kompensacijos - kvailas. Galima pasakyti, kad ir Rusiją buvo okupavę bolševikai, beje, ir ne be latvių šaulių pagalbos".

"Aš nežinau, okupavau ją ar išvadavau, bet aš dalyvavau tame žygyje 1940 metais. Kojos degte degė. Per dieną nužygiuodavome po 60-70 kilometrų, savaitę ėjome pėsčiomis", prisimena Baltijos okupacijos dalyvis, Rusijos didvyris Piotras Lebežichinas.

1940 metų birželį SSRS kariuomenė įsiveržė į Lietuvos, Latvijos ir Estijos teritoriją, nuo tada nepriklausomose Baltijos šalyse prasidėjo Sovietų Sąjungos okupacija, trukusi penkiasdešimt metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją